Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Feb.2024, 10:01

Колико ће дете бити високо? Да ли те гене наслеђује од маме или тате?

Многи родитељи постављају питање: како ће моја беба изгледати? Да ли ће имати плаве или смеђе очи? Како ће изгледати њихова коса? Фото: Pexels/Pavel Danilyuk Док родитељи могу да предвиђају како ће њихова беба изгледати, испоставило се да чак ни наука не може у потпуности да предвиди како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће беба изгледати пре него што се роди.
„Када бисмо испитали сав ДНК фетуса, још увек не бисмо могли да истински предвидимо ствари“, каже др Бари Стар, генетичар у Технолошком музеју у Сан Хозеу, Калифорнија. „Толико тога се не зна о генима.“
Ипак, научници имају извесно разумевање зашто људи развијају функције које раде. И наравно, са савременим ултразвуком, можемо боље погледати бебе током трудноће него икада раније.
Како ће моја беба изгледати? Гени контролишу како ће ваша беба на крају изгледати, али ствар код гена је да су они веома непредвидиви. Деца наслеђују гене од сваког родитеља, али различити гени се „укључују“ и чак утичу на друге гене, што може утицати на њихов изглед.
Понекад деца на крају ц или чак и блиско осликавају биолошког брата или сестру – а понекад не личе ни на кога у породици. Могуће су многе комбинације гена.
Биолошка деца деле 50% свог ДНК са сваким од својих биолошких родитеља и браће и сестара од истих родитеља, тако да има доста простора за варијације. Ако крвно сродна браћа и сестре изгледају слично, мешавина гена коју су наследили од родитеља била је слична. Али свако дете такође може добити генетске „инструкције“ за различите карактеристике. На пример, прворођено дете може имати усне једног родитеља, док најмлађе може добити усне од другог родитеља.
У ствари, структура костију детета неће бити постављена тек у двадесетим годинама, јер је укључено толико много гена, укључујући оне за раст, развој костију и масне наслаге, што значи да ће се и њихов изглед временом мењати.
Колико ће ваша беба бити велика? Тешко је рећи колика ће бити беба јер мерења фетуса могу бити нетачна и под утицајем много различитих фактора, као што су течност, тип тела труднице и када се ради ултразвук. А мере новорођенчета не предвиђају нужно њихову будућу висину и тежину .
Осим тога, многи фактори могу утицати на величину новорођенчета при рођењу, укључујући здравствена стања као што су гестацијски дијабетес или прееклампсија , каже Грегори Феро, породични лекар. Дакле, само зато што је дете „велика“ или „мала“ беба при рођењу не значи нужно њихову величину касније у животу.
Уместо тога, баш као и боја косе и очију, величина ваше бебе се првенствено своди на генетику. Постоји преко 12.000 генетских асоцијација за висину, и без обзира на почетну дужину бебе, вероватно ће порасти до свог генетски предиспонираног раста.
Изузетак су деца која имају здравствене проблеме или имају недостатке у исхрани или активности, јер имају тенденцију да буду нижа упркос свом генетском потенцијалу, каже др Стар.
Према Америчкој академији за педијатрију (ААР), постоје два начина на која родитељи могу грубо проценити будућу висину свог детета:
-Процена за малишане: Удвостручите висину вашег детета у доби од 2 године.
-Процена родитеља : саберите висину оба биолошка родитеља, а затим поделите са два. Додајте 5 цм тој висини за бебе којима је при рођењу додељен мушки род или одузмите 5 цм за бебе којима је при рођењу додељено женско.
Koja je idealna razlika u godinama za uspešnu vezu? Često pitanje među parovima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико ће дете бити високо? Да ли те гене наслеђује од маме или тате? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.