Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Feb.2024, 09:25

Политико: Макронова жеља да се повећа помоћ Украјини наилази на отпор опозиције

Француски председник Емануел Макрон жели да преузме глобално лидерство у вези са помоћи Запада Украјини и повећа смањену подршку Кијеву, али у том покушају наилази на отпор француских политичара, пише Политико. Фото: Танјуг/AP/Micel Spingler Док су украјинске снаге потиснуте на бојном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пољу и постоји неизвесност у вези са даљом војном помоћи Запада, Макрон је изјавио у понедељак да је Европа у питању и рекао да не треба искључити могућност да у будућности европске нације пошаљу трупе у Украјину.
Та Макронова изјава већ је наишла на критике француске опозиције.
Лидерка крајње десног Националног окупљања Марин Ле Пен рекла је да се Макрон поиграва животима француске деце, не искључујући могућност распоређивања западних трупа у Украјини.
Лидер крајње левице Жан-Лик Меланшон навео је да суочавање нуклеарних сила једних против других представљало, како је рекао, „лудило“.
Социјалистичка партија и конзервативни Републиканци такође су осудиле Макронову изјаву.
Према анкетама, Макронова центристичка либерална странка Препород има тренутно далеко мању подршку грађана у односу на крајњу левицу и крајњу десницу уочи европских избора у јуну.
Макроново настојање да се пружи већа помоћ Украјини није у складу ни са преовлађујућим ставом француских грађана.
Недавне анкете показују да само 50 одсто Француза подржава слање помоћи Украјини у наоружању Украјине.
Према анкетама, само 62 одсто Француза подржава санкције према Русији, у поређењу са 72 одсто на почетку рата.
Министар спољних послова Француске Стефан Сежурне изјавио је у уторак да би француске трупе могле да имају неборбену улогу у Украјини и да би могле да помажу у уклањању мина, сајбер одбрани и производњи оружја.
Сежурне је рекао посланицима да морају да се размотре нове акције за подршку Запада Украјини.
„Неке од тих акција би могле захтевати присуство на украјинској територији, без преласка прага борбе. Ништа не треба искључити“, навео је Сежурне.
Макронова изјава изазвала је низ одговора савезника који су саопштили да немају намеру да шаљу трупе у Украјину.
 
Orban: Mađarska ne bi želela ponovo da se graniči sa Rusijom

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Политико: Макронова жеља да се повећа помоћ Украјини наилази на отпор опозиције се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.