Ова погрешна навика узрокује дехидратацију, а сви то радимо

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Feb.2024, 09:01

Ова погрешна навика узрокује дехидратацију, а сви то радимо

С обзиром на популарност боца за воду, помислили бисте да су сви јако добро хидрирани. Но, то није случај. Према анкети  Civic Science, 47% људи на глобалном нивоу не пије довољно воде. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Дијететичар Кети ЛаБела каже да потребе за уносом течности зависе од неколико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << различитих чинилаца, укључујући доб, тежину и ниво активности.
„Што је особа млађа, то јој је потребно више воде. Генерално, циљ којем треба тежити јесте испијање осам до девет чаша течности дневно. Ако сте активни и ван, можда ће вам требати додатне две чаше или више, а спортистима ће можда требати два до три пута више течности него просечној особи“, објаснила је ЛаБела.
Иако је вода најбоља за хидрирање организма, рачунају се и друге течности. Хидратација је нарочито важна јер тело, у супротном, не може да функционише правилно. Дехидратација негативно утиче и на рад мозга и на расположење.
„Жеђ је први знак да телу треба вода. Такође, можете видети тамнију боју урина. Остали симптоми су суве усне, вртоглавица или умор“, истиче дијететичарка.
Дехидратација има екстремне симптоме, попут убрзаног рада срца, ниског крвног притиска, суве коже, слабости и изразите жеђи. Највећа грешка коју чини већина људи
Стручњаци се слажу да већина чини велику грешку која узрокује дехидратацију.
„Чекање да осетите жеђ није добра пракса јер тада тело већ доживљава благу дехидратацију. Током читавог дана важно је пити течност“, истиче ЛаБела.
Напомиње да тело не може оптимално да функционише чак и ако је само мало дехидрирано.
„Вода је важна за регулацију телесне температуре, пренос хранљивих ствари, уклањање отпадних ствари и друго. Свакој ћерлији у телу треба вода за свакодневно функционисање.“
Zašto žene češće obolevaju od autoimunih bolesti?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ова погрешна навика узрокује дехидратацију, а сви то радимо се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.