Мађарски парламент одобрио пријем Шведске у НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Feb.2024, 19:36

Мађарски парламент одобрио пријем Шведске у НАТО

Мађарски парламент одобрио је данас пријем Шведске у НАТО, отклањајуци последњу препреку пред историјски корак те нордијске земље чија је неутралност трајала кроз два светска рата и период Хладног рата. Фото: Танјуг/AP/Markus Schreiber
Мађарско гласање окончало је вишемесечно >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одлагање током кога је дошло до промене шведске безбедносне политике и после посете шведског премијера Улфа Кристерсона у петак током које су две земље потписале споразум о оружју, пренео је Ројтерс.

Чланство Шведске у НАТО подржало је 188 посланика у мађарском парламенту, шест посланика је било против, а уздржаних није било.
Влада мађарског премијера Виктора Орбана суочила се са притиском савезника из НАТО да се усклади и одобри приступање Шведске алијанси.
„Коначно је учињено, Шведска је 32. чланица алијансе и на овај начин је НАТО постао јачи“, рекла је у парламенту Агнес Вадаи, посланица опозиционе странке Демократска коалиција (ДК).
Стокхолм је одустао од политике неутралности ради веће безбедности у оквиру Северноатлантског савеза након руског напада на Украјину 2022. године.
Са Шведском која је пратила Финску у намери да постане чланица НАТО, председник Русије Владимир Путин је ефективно постигао управо оно што је желео да спречи када је започео рат у Украјини – проширење алијансе, навели су западни лидери, пренео је Ројтерс.
Medvedev: Rusiji je svejedno s kojim će američkim liderima sarađivati

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Мађарски парламент одобрио пријем Шведске у НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.