Данас су Беле покладе. Уколико на ваша врата покуцају маскирана деца овај обичај морате да испоштујете

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Feb.2024, 10:59

Данас су Беле покладе. Уколико на ваша врата покуцају маскирана деца овај обичај морате да испоштујете

Последња седмица пред велики Ускршњи пост назива се Бела, по белом мрсу који се једе. Фото: muzejvojvodine.org.rs/Архива Беле покладе су најсвечаније и најраспротрањеније покладе у току године. Добиле су назив по Белој недељи, а зову се још и Велике покладе.
У народу позната и као Сирна >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << недеља, последња припремна седмица пре почетка Васкршњег поста, у току које се не једе месо али је дозвољена употреба јаја, млека и млечних производа. Дакле у току ове седмице, разрешен је бели мрс. У среду и петак Сирне недеље почињу Велике метаније, а у древној Црквеној пракси у те дане, служена је и Пређеосвећена Литургија. Сиропусна недеља почиње по Месним покладама и траје до Белих поклада. Те седмице се не пости у среду и петак, него се сво време мрси на белом мрсу. У току читаве недеље се живи мало опуштеније него других седмица, поготово што су ту Покладе.
Muzej Vojvodine organizuje autorsko vođenje kroz izložbu „Staklo“

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас су Беле покладе. Уколико на ваша врата покуцају маскирана деца овај обичај морате да испоштујете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.