Слабија продаја утицала на пад цена свињског меса

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Feb.2024, 10:11

Слабија продаја утицала на пад цена свињског меса

Цене свињског меса у супермаркетима и месарама најзад су кренуле благо да падају. Фото: Unsplash/Toma Vang Килограм свињских крменадли код неких од највећих домаћих трговаца на акцији почевши од протеклог викенда коштао је од 630 динара, а плећке око 690 динара.
Иако је реч о краткотрајним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << понудама, по мишљењу месара, ово би могло да буде назнака да тржиште меса полако почиње да се смирује, после дугог периода када је свињетина ценовно оборила све дотадашње рекорде.
Познаваоци тржишта с којима смо разговарали кажу да ово појефтињење није у вези с већом производњом меса у Србији, већ с падом потрошње која обично уследи после празника. И цене житарица и сточне хране ниже су, што такође коначно има утицај да и произвођачке почињу да се смирују.
Месо је већ дуго велика ставка у буџету потрошача, што се одражавало и на пад продаје. Цене свињског меса значајно су расле последњих година, и то за 19,7 одсто у 2021. и 26,3 одсто у 2022. години, док је у септембру прошле године забележен међугодишњи раст од 17,7 одсто. Како су својевремено објаснили у Народној банци Србије, цене сточне хране почеле су да расту 2021, што се интензивирало почетком рата у Украјини.
Према објашњењу НБС, највећи део трошкова у узгоју свиња односи се на сточну храну, чије учешће у укупним трошковима износи око 60 одсто, док највеће учешће у сточној храни има кукуруз.
Nova strategija za razvoj veštačke inteligencije do polovine 2024.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Слабија продаја утицала на пад цена свињског меса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.