Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Feb.2024, 09:00

Вучић данас почиње консултације о мандатару

Председник Србије Александар Вучић започеће данас консултације о кандидату за председника владе, а први састанци планирани су са представницима изборних листа Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери и Руска странка – Слободан Николић. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Консултације >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће бити одржане у згради Генералног секретаријата председника Републике, а представници листе Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери позвани су на разговор у 8.30 часова.
Консултације са Руском странком заказане су у 9.45 сати, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.
Вучић је у уторак најавио да ће од понедељка, 26. фебруара кренути у консултације о формирању владе у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије и да ће обавити неопходне консултације са свима који желе да разговарају.
„Ја ћу од понедељка кренути у консултације у складу са Уставом и Законом о председнику Републике Србије, дакле верујем да ћу током следеће недеље са онима који желе да разговарају и да поштују Устав и Закон ове земље, јер биће наравно и они који ће да вам напишу пет саопштења и десет изјава зашто неће да долазе на разговоре. Са свима који желе да разговарају, обавићу неопходне консултације и после тога ћу бити спреман да одредим мандатара“, рекао је Вучић.
Поред представника Српске напредне странке, која је освојила и највише, 129 посланичких мандата на изборима 17. децембра, на Андрићев венац ће сигурно доћи и представници Социјалистичке партије Србије, која има 18 мандата.
Заменица шефа посланичке групе СПС Снежана Пауновић рекла је раније за Танјуг да очекују позив и да ће на консултације ићи председник (странке) Ивица Дачић.
„Очекујемо и спремни смо на разговор о будућој сарадњи и приоритетним питањима која су од виталног значаја за грађане и државу Србију“, рекла је Пауновић.
Вршилац дужности председника Савеза војвођанских Мађара Балинт Пастор рекао је за Танјуг да ће они ићи на разговоре када стигне позивница и да ће се, како је најавио, огласити после консултација.
Синиша Љепојевић са листе „Ми – глас из народа“, која се у међувремену поделила, одговорио је да не зна ко ће ићи на консултације.
Од представника листе „Србија против насиља“ стижу поруке да они неће ићи на консултације код председника Вучића, јер сматрају да је њихово учешће, како је рекао Павле Грбовић из Покрета слободних грађана, у овом тренутку бесмислено.
Са друге стране, најављују да ће наредне седмице чланови коалиције СПН ићи у Брисел, где ће се, како су рекли, састати са представницима Европске комисије од које се очекује да покрене истрагу поводом избора у Србији.
На разговоре неће ићи ни представници коалиције НАДА, што је за Танјуг потврдио председник Нове Демократске странке Србије Милош Јовановић.
Према Закону о председнику, председник предлаже Народној скупштини кандидата за председника Владе кад год се бира нова Влада.
Председник Републике дужан је да Народној скупштини предложи оног кандидата за председника Владе који може да обезбеди избор Владе.
Према Уставу, кандидата за председника Владе Народној скупштини предлаже председник Републике пошто саслуша мишљење представника изабраних изборних листа.
Кандидат за председника Владе парламенту износи програм Владе и предлаже њен састав.
Народна скупштина истовремено гласа о програму Владе и избору председника и чланова Владе.
Народна скупштина одлучује о избору Владе у целини, а за њу треба да гласа већина од укупног броја народних посланика.
Владу чине председник Владе, један или више потпредседника и министри, а мандат јој тече од полагања заклетве пред Народном скупштином.
Владу бира Народна скупштина после сваког конституисања, на предлог кандидата за председника Владе.
Влада је изабрана ако за њен избор гласа већина од укупног броја народних посланика.
После децембарских избора у парламент који чини 250 посланика ушло је десет листа: Александар Вучић – Србија не сме да стане – 129, Србија против насиља – 65, Ивица Дачић – премијер Србије – 18, Др Милош Јовановић – Нада за Србију – 13 посланичких мандата, Ми – глас из народа такође 13, Савез војвођанских Мађара – 6, Усаме Зукорлић – Уједињени за правду, Странке правде и помирења – Бошњаци Санџака, Томислав Жигманов – Демократски савез Хрвата у Војводини – два, СДА Санџака – др Сулејман Угљанин – два, Политичка борба Албанаца се наставља – Шаип Камбери један, као и Руска странка – Слободан Николић.
Petković predvodi delegaciju Beograda na novoj rundi dijaloga u utorak u Briselu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић данас почиње консултације о мандатару се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.