Израелски медији: Начињен напредак ка постизању договора о прекиду ватре

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 13:27

Израелски медији: Начињен напредак ка постизању договора о прекиду ватре

Посредници су направили корак напред ка постизању договора о прекиду ватре између Израела и палестинског Хамаса, као и о ослобађању заточених талаца у Појасу Газе и палестинских затвореника у израелским затворима, јављају данас израелски медији. Фото: Танјуг/AP Photo/Fatima Shbair Израелски >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ратни кабинет одржао је у суботу увече телефонску седницу како би разговарао о предлогу споразума сачињеног у Паризу, у којем је учествовао Израел са посредницима из САД, Египта и Катара.
Неколико израелских медија, цитирајући неименоване изворе, рекли су да је Израел прећутно одобрио договор и да ће послати делегацију у Катар на даље разговоре. Хамас је истакао да још није укључен у најновији предлог, али се извештаји медија поклапају са ранијим захтевима милитантне групе за прву фазу примирја.
Политички лидер Хамаса Исмаил Ханије боравио је у Каиру прошле недеље.
Израел, у међувремену, развија планове за ширење копнене офанзива на јужни град Рафу, на граници са Египтом, у којем се налази више од половине популације те енклаве од 2,3 милиона становника.
Хуманитарни радници упозорили су на потенцијалну катастрофу, а САД и остали савезници Израела поручили су да цивили морају бити заштићени.
Израелски премијер Бењамин Нетанијаху рекао је да ће пренети влади ове недеље да се „одобре оперативни планови за акцију у Рафи“, укључујући и евакуацију цивила. Високи званичник Египта, који је посредник у разговорима између Израела и Хамаса, рекао је у суботу да нацрт предлога предвиђа прекид ватре, уз ослобађање 40 талаца, махом жена и старијих људи, а да се заузврат пусти до 300 палестинских затвореника, углавном жена, малолетника и старих.
Египатски званичник, који је желео да остане анониман, рекао је да предложено шестонедељно примирје у борбама би укључивало омогућавање стотинама камиона да унесу помоћ у Газу.
Он је рекао да су се обе стране сагласиле да се наставе преговори током паузе, ради даљег ослобађања људи и трајног прекида ватре.
Huti gađali američki tanker, SAD i Velika Britanija raketirale glavni grad Jemena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Израелски медији: Начињен напредак ка постизању договора о прекиду ватре се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.