Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад нам је било тешко

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Feb.2024, 09:21

Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад нам је било тешко

Кина је прави пријатељ Србије, а народи две земље увек су одржавали добре односе, изјавио је председник Србије Александар Вучић у интервјуу за „China Media Group“ у Београду. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић Вучић је подсетио на помоћ Кине Србији на почетку пандемије корона вируса 2020. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << године, када, како је рекао, нико није знао како да реши проблем нове, веома заразне болести.
“Када је Србија била у тешкоћама, највише нам је помогла Кина, како се каже, пријатељи се познају у невољи. Ако прођете улицама Београда и било ког другог града у Србији, чућете само речи хвале о Кини и Кинезима јер смо увек имали само добра искуства“, рекао је Вучић.
Додао је да су у то време сви говорили о солидарности, а да заправо, нико није показивао ту солидарност „пре него што су пронашли довољно вакцина, лекова и респиратора за себе“.
„А кинески пријатељи нису заборавили једну малу земљу, један мали народ. И као што сам вам рекао, верујемо да смо лојални или лојалнији од неких других, и не можемо то заборавити“, навео је Вучић.
Вучић је демантовао такозвану „теорију кинеске дужничке замке” и захвалио Кини на подршци развоју Србије кроз иницијативу „Појас и пут”.
Поводом споразума о слободној трговини између Кине и Србије који је потписан у октобру прошле године, председник Србије је рекао да је уверен да ће тај документ Србији донети безброј нових могућности и да ће бити пођеднако користан за Кину, али ће бити од већег значаја за Србију.
„Споразум ће отворити огромно тржиште за пољопривредне производе, попут квалитетног српског вина. Истовремено ћемо моћи да увозимо и кинеске производе по нижим ценама. Све више кинеских компанија и обичних људи долазиће код нас ради сарадње између компанија и размене кадрова, отварајући нова врата за развој Србије“, рекао је Вучић.
Он је још једном захвалио председнику Кине Си Ђинпингу што је пристао да потпише овај споразум који омогућава обема странама да унапреде сарадњу. „Надам се да можемо постићи више у будућности”, закључио је Вучић.
Истичући да је Пекинг увек подржавао Србију, подсетио је да је у време док је био премијер и тражио решење за смедеревску железару, замолио за помоћ кинеског председника.
„Тада је председник Си дошао у Србију. Била је 2016. година. Ми смо га угостили. Третирали смо га, верујем, на веома гостољубив начин. Људи су ми говорили да ако могу да добијем подршку председника и доведем кинеску компанију да се брине о том комбинату, бићемо спашени. А ја сам се током ручка у Смедереву мало постидео. Знате, како приступити најважнијем светском лидеру, тражити од њега велику услугу за ову земљу, и зашто би он требало то да слуша“, испричао је Вучић.
Навео је да је покушао да припреми Сија да га саслуша и да чује од коликог би значаја помоћ била за Србију ако се проблем железаре реши. „Онда сам схватио да причам са човеком који је много, много, много паметнији и много боље припремљен него што сам мислио. Рекао ми је: ‘Господине Вучићу, дајем вам реч да ће бити решено’. Након што је то рекао, као да сам почео да летим. Када решиш велики проблем за своју земљу и то се деси као из ведра неба, то је нешто са чим се ништа друго не може упоредити“, поручио је председник.
Нагласио је да Србија то никада неће заборавити јер је те 2016. године једна компанија из Кине дошла у Србију и дословно спасила 5.200 људи, обезбедила им послове за будућност, али и за више од 20.000 људи са којима то предузеће сарађује.
Након тога, додао је, из Кине су дошле и велике рударске компаније и многе приватне компаније.
„Кина је веома поуздан стуб од највећег значаја за будућност Србије и прави пријатељ“, навео је Вучић.
Говорећи о брзој прузи коју од Београда до мађарске границе гради кинсеки конзорцијум “China Railway International” и “China Communications Construction Company” истакао је да је то најбоља и најбржа пруга у југоисточном делу Европе.
Вучић је рекао да ће део пруге од Новог Сада до Суботице, односно до мађарске границе бити завршен до краја ове године и да се нада да ће Мађарска свој део до Будимпеште завршити до краја 2025. или почетком марта или фебруара 2026.
Dobri vremenski uslovi za vožnju,u drugom delu dana očekuje se veći broj vozila

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Кина је прави пријатељ Србије, највише нам помогла кад нам је било тешко се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.