Благојевић: Војне школе нуде знање, могућност усавршавања и сигуран посао

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 13:01

Благојевић: Војне школе нуде знање, могућност усавршавања и сигуран посао

Конкурс за упис у војне школе који је расписан 15. фебруара и отворен до 31. марта прилика је за све младиће и девојке који размишљају о војничком позиву као својој будућој каријери да се пријаве и постану део строја српске војске, а тим поводом је начелник Војне академије пуковник >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Срђан Благојевић, говорећи о предностима школовања у војним школама и зашто су оне добар избор за младог човека, истакао врхунско знање које стичу ученици и кадети, могућност сталног усавршавања током каријере и сигуран посао. Фото: Танјуг Како изгледа школовање на Војној академији, у Војној гимназији и Средњој стручној војној школи „1300 каплара“, може да се види сваке суботе током трајања конкурса у оквиру „Отворених врата“ у овим школама од 10 до 13 часова, када се из прве руке може сазнати о животу и раду кадета и ученика, као и о условима које војне школе пружају, саопштило је Министарство одбране.
Говорећи о значају Војне академије за Војску Србије и Републику Србију, пуковник Благојевић је подсетио на богату традицију нашег војног школства, додајући да је Војна академија војна образовна установа с традицијом дугом скоро 175 година и да је током свих тих година увек била на висини додељеног задатка.
„Мисија Војне академије увек је била иста – да обезбеди високообразоване, компетентне, стручне, морално чврсте и физички јаке официре, који су спремни да одговоре свим задацима који се пред њих поставе“, нагласио је Благојевић. Данас је Војна академија, како је истакао, модерна војнообразовна установа чији се студијски програми стално унапређују и усаглашавају са свим новитетима у области одбране и безбедности.
„Наша Војна академија стоји раме уз раме са свим савременим војним академијама света. Пратимо шта се дешава у свету у области одбране и безбедности и осавремењујемо наше студијске програме. Школовање у Војној академији прати убрзани развој наше војске и на основу тога стално преиспитујемо студијске програме и унапређујемо их, али и акредитујемо нове“, истакао је Благојевић.
Навео је да школовањем у војним школама кадети и ученици стичу врхунско опште образовање које их сврстава раме уз раме са свим студентима и ученицима који су завршили цивилне школе и факултете. „Ту је и стручно, професионално образовање, где стичу знања која ће им омогућити да сутра у јединицама врло успешно обављају своје прве, почетне дужности. Наравно, војна професија је развојна професија и након завршених војних школа они настављају са усавршавањем, пружају им се бројне могућности даљег школовања, развијања и напредовања у служби. Као једну од предности школовања у војним школама навео бих и сигуран посао који очекује све наше ученике и кадете“, истакао је Благојевић.
Нагласио је да су школовања у војним школама бесплатна, уз обезбеђен смештај, исхрану, уџбенике, опрему за наставу и обуку, бројне ваннаставне активности, али и ученичку, односно студентску стипендију. О својим искуствима о школовању на Војној академији говоре и кадети четврте године Војне академије Саша Шушњар и Ирена Котуровић, који истичу да је школовање у војним школама изазовније и занимљивије од школовања у другим школама и да се радом, дисциплином и високом мотивисаношћу за војни позив све препреке успешно савладавају.
„Као некадашњи ученик Војне гимназије, а сада кадет Војне академије, могу рећи, искрено, да нисам очекивао толико другарстава и пријатељстава која се рађају, а затим и развијају током школовања у војним школама. Заиста, сва пријатељства која негујемо не виђају се свуда. Упућени смо једни на друге, увек помажемо једни другима, како кроз школовање, тако и током каријере и живота“, рекао је Шушњар.
Он је истакао и да се у Војној гимназији и Војној академији усвојена теоријска знања проверавају и практично, чиме она постају јаснија и лакше се савладају, а касније и примењују. Осврнувши се на изазове током школовања, кадеткиња Котуровић нагласила је да је „период прилагођавања“ био најизазовнији за њу, јер је то био први сусрет са „војничким животом“, али да су се касније низали углавном лепи тренуци.
„С обзиром на то да сам након завршене цивилне гимназије одлучила да упишем Војну академију, долазак из цивилне структуре у војну средину, у којој све функционише на другачији начин у односу на оно на шта сам навикла, за мене је био велики изазов. Међутим радом, дисциплином и високом мотивисаношћу све је достижно, и све се постиже“, рекла је Котуровић, издвојивши као најлепше тренутке школовања заједничке обуке и терене током којих су проверавана стечена знања, али и додатно развијана пријатељства и снага колектива.
Начелник Војне академије пуковник Благојевић, као и кадети Шушњар и Котуровић позвали су младе који размишљају о војничком позиву као будућем занимању да посете војне школе током „Отворених врата“ и да информације о конкурсима потраже на интернет страницама Министарства одбране и војних школа, наводи се у саопштењу.
Министарство одбране подсећа да је конкурс за упис у војне школе отворен до 31. марта 2024. године и позвало све заинтересоване да се пријаве.
Vučić za TASS o neuvođenju sankcija: Moja reč vrednija od tuđeg čvrstog obećanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Благојевић: Војне школе нуде знање, могућност усавршавања и сигуран посао се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.