Грађани користе више од десет милиона рачуна и кредитних картица

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Feb.2024, 09:19

Грађани користе више од десет милиона рачуна и кредитних картица

Пословне банке имају право да од првог септембра 2023. године повећају износ провизија и накнада и сада се то повећање види у годишњем извештају који оне достављају сваком клијенту. Фото: Unsplash/hostreviews Прецизније речено, банке су могле, али нису морале, да поменутог датума врате >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << „ценовник” на ниво који су примењивале од 1. јануара 2021. до августа 2022. године. То им је, иначе, дозвољено одлуком Народне банке Србије (НБС).
Ко пажљиво прати дописе банке, може да прочита колико пара им је платио на име ових трошкова. Кредити тиме нису обухваћени.
Према подацима Удружења банка за јануар, ове године банке су грађанима отвориле готово девет милиона текућих рачуна. По основу дозвољеног прекорачења по текућем рачуни грађани користе чак 43,8 милијарди динара месечно, на шта банке, разумљиво, тарифирају камату. Према истом извору, готово милион корисника и даље има 1,2 милиона кредитних картица. Дужници у просеку користе 30.000 динара преко кредитне картице, а просечни одобрен лимит је око 97.000 динара.
Коме се не свиђају износи накнада, може да промени банку. Процедура је релативно лака и одлазак не кошта, с тим што се пре тога морају измирити сви дугови. Зато многи не затварају рачуне, већ само отварају нове у потрази за повољнијом понудом. Отуда код нас има више отворених текућих рачуна него што има становника.
Наплаћују банке и чекове, све картице су осигуране, али се тај трошак не види у овом годишњем прегледу накнада зато што се плаћају осигуравајућој кући.
Иначе, Народна банка је на интернет презентацији омогућила корисницима да упореде накнаде за услуге повезане с платним рачунима (пакетима) избором више пружалаца платних услуга.
Законом о платним услугама предвиђено је да пружалац има право да за њих кориснику услуга наплати накнаду. Као што је то случај и у осталим државама с тржишном економијом, висина накнада коју пружалац услуга наплаћује зависи од његове пословне политике којом он настоји да буде што конкурентнији на тржишту.
EU pokrenuo istragu o tome da li agloritmi Tiktoka stvaraju zavisnost kod dece

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Грађани користе више од десет милиона рачуна и кредитних картица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.