Еурактив: Шолц спречио да се Урсула фон дер Лајен кандидује за шефа НАТО

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 13:21

Еурактив: Шолц спречио да се Урсула фон дер Лајен кандидује за шефа НАТО

Немачки канцелар Олаф Шолц наводно је спречио председницу Европске комисије Урсулу фон дер Лајен да се кандидује за место генералног секретара НАТО, пише Еурактив. Фото: Танјуг/AP Photo/Omar Havana Портал наводи, позивајући се на немачке медије, да се Шолц категорички успротивио тој >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << идеји и да се то догодило након што су је амерички државни секретар Ентони Блинкен предложио за ту позицију, а амерички председник Џо Бајден питао Шолца за мишљење о том питању.
Према изворима наведеним у извештају, Шолц сматра да би највиши положај НАТО-а био превише моћан положај, да би га дао члану његове највеће опозиционе партије у Немачкој, Демохришћанима (ЦДУ). Осим тога, наводно се плашио да би радикалан отпор фон дер Лајен против Русије могао да буде штетан за НАТО након завршетка сукоба у Украјини.
Како се наводи, актуелни генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг би требало да буде смењен до јесени, а разговори о његовом наследнику су у току Одлазећи холандски премијер Марк Руте тренутно се сматра главним кандидатом.
У међувремену, Фон дер Лајен се још није изјаснила за други мандат у Европској комисији, али су јој људи блиски истакли да неће бити доступна за кандидатуру за посао у НАТО. Фон дер Лајен је у суботу на Минхенској безбедносној конференцији објавила да ће, ако буде поново изабрана, тежити да следећа Европска комисија укључи наменски ресор одбране, као и да ће уколико буде реизабрана на највише место у ЕУ, имати
комесара за одбрану.
Openhajemer osvojio najviše Bafta nagrada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Еурактив: Шолц спречио да се Урсула фон дер Лајен кандидује за шефа НАТО се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.