Борељ: ЕУ ће предложити санкције против одговорних за смрт Наваљног

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 12:14

Борељ: ЕУ ће предложити санкције против одговорних за смрт Наваљног

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас, по доласку на састанак Савета ЕУ за спољне послове, да ће државе чланице ЕУ предложити санкције против одговорних за смрт руског опозиционог лидера Алексеја Наваљног. Фото: Танјуг/AP Photo/Vadim Ghirda „А >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << одговоран је сам Путин“, рекао је Борељ новинарима у Бриселу.
Он је истакао да ЕУ мора на политичком и војном фронту да настави подршку Украјини и руском народу. „Морамо да пошаљемо поруку подршке руској опозицији“, поручио је Борељ и истакао да ће супруга Наваљног, Јулија Наваљна, током данашњег састанка, послати данас поруку о томе како подржати политичку опозицију у Русији.
Истовремено је предложио да министри ЕУ, у знак одавања почасти Наваљном, преименују режим санкционисаних због кршења људских права у „Режим санкција за људска права Наваљног“ како би, како је рекао, његово име заувек било уписано у рад ЕУ на одбрани људских права.
Борељ је додао да ће ЕУ наставити да гледа како се одвија рат у Украјини. Он је навео да ће министри спољних послова ЕУ разговарати данас о ситуацији на Блиском истоку и указао да је раније објавио саопштење, које представља став већине, али не свих држава чланица, а у којем се тражи да Израел не покреће војну офанзиву на Рафу.
„Војна операција није достигла врхунац, али сви страхују да ће се то догодити наредних дана“, рекао је Борељ и додао да је 1,7 милиона људи потиснуто је према египатској граници.
Он је нагласио да је „једино решење“ да се ослободе таоци и да дође до трајног прекида ватре, који би могао да омогући потрагу за политичким решењем. Истакао је да се, приликом разговора о рату у Појасу Газе, не сме заборавити шта се дешава на Западној обали и поручио да је његов предлог државама чланицама да се предузму акције за санкционисање „насилних насељеника“ који предузимају, како је навео, „терористичке акције против палестинског народа на Западној обали“.
Он је додао да за то још нема сагласнот свих државам чланица, али да ће наставити да се залаже да се осуди оно што се дешава на Западној обали, за коју је рекао да „кључа“. Румунска министарка спољних послова Луминита Одобеску, по доласку на самит, рекла је да нема сумње да је „Путинов режим“ одговоран за смрт Наваљног.
Она је оценила да је важно да ЕУ настави да врши притисак на Русију и да брзо усвоји 13. пакет санкција и почне рад на наредном пакету санкција. Указала је и на важност наставка рада на процесу приступања Украјине и Молдавије ЕУ.
Када је реч о кризи на Блиском истоку, подвукла је да цивили морају да буду заштићени у складу са међународним хуманитарним правом и истакла да ће Влада Румуније наставити да подржава и пружа хуманитарну помоћ цивилима у Појасу Газе. Одобеску је истакла да треба дозволити улазак хуманитарне помоћи у Појас Газе, као и да ће током састанка позвати на хитно ослобађање свих талаца. .
Када је реч о ситуацији у Сахелу, рекла је да ће министри разговарати о ангажману ЕУ у региону и његовом прилагођавању новој реалности на терену.
Ирски министар спољних послова Мајкл Мартин изразио је наду да ће министри ЕУ за спољне послове постићи сагласност у вези са санкцијама против насиљних насељеника на Западној обали и навео да је свет шокиран нивоом нехуманости на Појасу Газе. Он је додао да Ирска подржава санкције против насиљних насељеника на Западној Обали и изразио жаљење што у оквиру Савета ЕУ за спољне послове још не постоји јединство и једногласност по том питању.
Мартин је додао да же се заложити за наставак финансирања агенције УН за помоћ палестинским избеглицама (УНРWА). Он је додао да ће министри спољних послова ЕУ изразити саосећање са Јулијом Наваљном и њеном породицом и показати да постоје алтернативе „типу режима који тренутно функционише у Русији“.
Министри спољних послова ЕУ током данашњег састанка у Бриселу разговараће о ситуацији на Блиском истоку, рату у Украјини, ситуацији у Сахелу и другим питањима.
Zemljotres jačine 4,2 stepena pogodio šire područje Sarajeva

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: ЕУ ће предложити санкције против одговорних за смрт Наваљног се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.