Опенхајемер освојио највише Бафта награда

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 10:50

Опенхајемер освојио највише Бафта награда

Филм Кристофера Нолана „Опенхајмер“ забележио је највећи успех на додели филмских награда Бафта у Лондону, одневши победу у седам категорија, укључујући признање за најбољи филм, најбољег глумца и најбољу режију. Фото: Танјуг/Photo by Vianney Le Caer/Invision/AP Награду за најбољи филм испред >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << поставе Опенхајмера преузео је брачни пар Ема Томас и Кристофер Нолан, који су уз Чарлса Ровена били продуценти, док је ирски глумац Килијан Марфи освојио признање за најбољег глумца за улогу Џеја Роберта Опенхајмера, америчког теоретског физичара који се сматра „оцем атомске бомбе“.
Филм „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса добио је пет признања, укључујући награду за најбољу глумицу која је припала Еми Стоун, преноси BBC.
Драма на немачком језику „Зона интереса“ Џонатана Глејзера освојила је три Бафта награде, укључујући признање за изванредан британски филм, али и за најбољи филм који није на енглеском језику.
Филм Барби остао је без иједног признања, упркос томе што је био номинован у пет категорија.
Награду за звезду у успону, једину Бафта награду о којој одлучује јавност, добила је енглеска глумица Миа Мекен-Брус, док је признање за најбољи документарац припало филму „20 дана у Маријупољу“ Мстислава Чернова.
Стипендију Бафта, којом се одаје признање за изузетна филмска достигнућа, а која је до сада, између осталих, уручена Стивену Спилбергу, Хелен Мирен и Чарлију Чаплину, ове године је добила енглеска глумица Саманта Мортон.
На црвеном тепиху у Ројал Фестивал Холу ове године британски принц Вилијам појавио се без своје супруге Кејт Мидлтон, која се опоравља од планиране абдоминалне операције.
Домаћин престижне церемоније доделе награда први пут био је шкотски глумац Дејвид Тенант.
Највећи број номинација на овогодишњој додели Бафта награде имао је филм „Опенхајмер“ Кристофера Нолана, чак 13, а следе га „Јадна створења“ Јоргоса Лантимоса са 11 номинација и „Убиства под цветним месецом“ Мартина Скорсезеа и „Зона интереса“ Џонатана Глејзера са по девет номинација.
Доделу Бафта награда организује Британска академија филмске и телевизијске уметности, независна организација коју је 1947. године основала група британских филмских продуцената са циљем да развија и одаје признање најбољим филмовима, ТВ емисијама и игрицама.
SAD: Bivši predsednik Donald Tramp predstavio novu liniju patika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Опенхајемер освојио највише Бафта награда се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.