Зашто је добар батат? Слатки кромпир који може много да нам пружи

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Feb.2024, 09:01

Зашто је добар батат? Слатки кромпир који може много да нам пружи

Батат је често неоправдано заборављено поврће. Фото: Pexels/Ela Haney Слатки кромпир је слатко, скробно коренасто поврће које се узгаја широм света. Најчешће је наранџасте боје, али може бити и бео и љубичаст. Батат је богат витаминима, минералима, антиоксидансима и влакнима.
Зашто >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је добар батат? Насупрот тешком и скробном кромпиру, слатки кромпир није тежак за исхрану, не изазива проблеме у стомаку, не ствара осећај надутости и није узрок гојазности. Све више се препоручује као део дијета и посебних режима исхране.
Батат и здравље очију Слатки кромпир је богат бета-каротеном, то је оно што му даје наранџасту боју. Када једемо бета-каротен, наше тело га претвара у витамин А, који се затим користи за формирање рецептора за детекцију светлости у оку. Ово је важно за ноћни вид и одржавање здравља ока.
Батат и пробава Слатки кромпир је богат влакнима, за које се показало да промовишу здрав систем за варење. Високи нивои биљних стерола (фитостерола) у слатком кромпиру могу да имају заштитни ефекат на пробавни систем.
Дијабетес типа 2 Занимљива открића сугеришу да умерена конзумација слатког кромпира и листова слатког кромпира може да побољша регулацију шећера у крви код дијабетеса типа 2. Међутим, потребно је више доказа из како би се потврдили ови налази.
Батат и имунитет Пошто је богат бета-каротеном, слатки кромпир такође може да помогне у подршци имунолошкој функцији. То је зато што је витамин А важан за одржавање интегритета слузокоже у респираторном систему и цревима.
Mnogi se kunu u njega: Od ovog neobičnog čaja zaspaćete i pre nego što ga popijete

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто је добар батат? Слатки кромпир који може много да нам пружи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.