Борељ: ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Русијом

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Feb.2024, 14:37

Борељ: ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Русијом

Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је данас на Минхенској безбедносној конференцији да ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Русијом и да због тога мора да развија своју одбрану. Фото: Танјуг/ AP Photo/Fred Sierakowski Борељ >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је, на панелу повећеном наредним геополитичким приротетима Европске уније, рекао да је спољна и безбедносна политика ЕУ окренута жаришним тачкама у Украјини и на Блиском истоку.
Према речима Бореља, Русија ће бити у искушењу да појача, како је навео, своје политичке и војне провокације против земаља НАТО-а, што изискује даље војне напоре у сарадњи са кључним партнерима као што су САД.
Борељ је рекао да се морају размотрити и различити сценарији о томе колико ће САД бити ангажоване на европској безбедности. „Најважнији догађаји данас су везани за геополитичка питања у вези са Украјином и Појасом Газе на Блиском истоку, али и за функционално, структурно питање, а то је одбрана. Пре свега морамо да наставимо да подржавамо Украјину, војно и економски“, рекао је Борељ.
Он је оценио да је рат у Украјини сукоб високог интензитета у којем се повећавају жртве на обе стране, а технологија невероватном брзином обликује исход рата.
Високи представник је навео да је најважнија безбедносна обавеза према Украјини чланство у ЕУ и поновио да је ЕУ преузела ту обавезу. Говорећи о сукобу у Појасу Газе, Борељ је рекао да је кључно питање да ли постоји политички простор да Европа подржи решење са две државе.
„Мислим да постоји, али за то морамо бити уједињенији као што смо били у случају Украјине, са изузетком једне земље. Али овде видим да постоји дисперзија приступа и многе државе чланице желе да играју своју игру“, рекао је Борељ.
Истакао је да ЕУ на Блиском истоку мора да се залаже за „свеобухватно политичко решење које укључује не само Газу, већ и Западну обалу“.
„Да, морамо да окончамо рат у Појасу Газе, али нико није много причао о Западној обали. А Западна обала је права препрека за решење две државе. Причамо о томе 30 година, али не радимо, не бих рекао ништа, али скоро ништа да то постане и стварност, а без тога неће бити мира на Блиском истоку“, указао је Борељ.
Он је нагласио да ЕУ неће моћи да игра геополитичку улогу ако није у стању да се самостално брани, а то, како је рекао, почиње од индустрије.
„Одбрамбена индустрија је нешто важно, али се разликује од одбране. Одбрана је искључива надлежност држава чланица које имају своју војску. Морамо да их натерамо да боље раде заједно да би имали више интероперабилности, више координације и капацитета да сви заједно покрећемо европске војне мисије. Ако желимо да будемо геополитички играч, морамо да имамо средства. А средства почињу тако што имамо јак одбрамбени капацитет“, рекао је Борељ.
SB UN glasaće o zahtevu za humanitarnu pomoć i prekid vatre u Gazi, SAD nagovestile veto

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Русијом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.