Да ли је Европи доста зелених?

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Feb.2024, 13:56

Да ли је Европи доста зелених?

„Зелена агенда“ била је једна од главних тема у ЕУ прошле године, многи протестују због укидања класичних аутомобила или смањења удела нафте и гаса, а то би могло да кошта зелене партије на изборима за Европски парламент, оцењује Дојче веле. Фото: Танјуг/АР/Jean-Francois Badias Како се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи, анкете показују да ситуација за европске Зелене није баш сјајна и да би на изборима у јуну могли да изгубе око трећину места у Европском парламенту.
Тренутно они имају четврти највећу посланички клуб са 72 посланика, а у Европској комисији их представља Виргинијус Синкевичијус.
У очима јавности, Зелени су, као ни једна друга странка, симбол борбе за заштиту животне средине, а на изборима 2019. године постигли су бољи резултат него икада.
Ипак, утицај зелених партија неравномерно је распоређен широм ЕУ, истиче ДВ.
Зелени су традиционално јаки у земљама западне Европе као што су Француска, Немачка и Аустрија, каже Тобијас Герхард Шминке, оснивач платформе „Еуропе Електс“, која је водећа у Европи у анализи анкета и изборних података. У тим земљама су обично освајали десетак, понекад и до 20 одсто гласова.
„Али у многим деловима јужне Европе, посебно у источној Европи, много су слабије укорењени. У Словачкој, на пример, чак и не постоје“, објашњава политиколог за ДВ.
Зелене странке су део власти у неколико држава ЕУ.
У Немачкој Зелени имају петоро министара, укључујући и министарку спољних послова Аналену Бербок и вицеканцелара и министра привреде Роберта Хабека.
Зелене странке су такође део владе у Ирској, Аустрији, Белгији, Летонији и Шпанији.
У актуелном мандату Европског парламента заштита климе је важна тема.
Европска унија жели да постане климатски неутрална до 2050. године такозваним „Европским зеленим договором“, али политички ветрови су се поново променили и закони о заштити климе су мање прихватљиви, указује ДВ и додаје да су пољопривредници протестовали у многим земљама ЕУ и да је њихов бес усмерен и против европског законодавства.
Отпор долази и из других политичких табора.
Манфред Вебер, лидер посланичке групе Европске народне партије (ЕПП), највеће политичке групације у Европском парламенту, већ је у новембру најавио да жели да преиспита тешко донету одлуку о забрани мотора са унутрашњим сагоревањем. Према истраживањима европских портала Политико и Еурактив, тај захтев је чак ушао у још необјављени манифест странке.
Жестока расправа водила се и о закону за обнову природе.
Уочи европских избора, Карин Талберг, која на Институту „Жак Делор“ истражује европску енергетску политику примећује „забрињавајући тренд“, не само из екстремно десничарског табора, већ и из мејнстрима.
На пример, либерални француски председник Емануел Макрон је говорио о „законодавној паузи“, а Европска народна партија изјаснила се за нешто попут „мораторијума на законе о животној средини“.
Међутим, европски Зелени показали су се борбено на конгресу почетком фебруара у Лиону у Француској.
Холанђанин Бас Ајкхут најавио је „тешку предизборну кампању“, коју ће водити заједно с немачком колегиницом Тери Рајнтке, одлучили су делегати.
Европска зелена партија се састоји од 49 зелених партија унутар и ван ЕУ.
Експерткиња Талберг сматра да је Зеленима тренутно веома тешко, јер морају да балансирају између тренутног расположења и онога што је неопходно за заштиту климе.
„Позитивно у вези с њиховим изборним програмом, а у поређењу с другим програмима, јесте то што имају врло конкретне предлоге“, каже она.
SAD: Bivši predsednik Donald Tramp predstavio novu liniju patika

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли је Европи доста зелених? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.