Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Feb.2024, 11:15

Зашто жене чешће оболевају од аутоимуних болести?

Аутоимуне болести представљају болести у којима ћелије нашег имуног система погрешно препознају ћелије неког од ткива или органа као страно тело и почињу да га нападају и уништавају. Фото: Pexels/Moose photos По учесталости, аутоимуне болести се налазе на трећем месту, одмах после карцинома >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и кардио-васкуларних болести. Оно што је занимљиво јесте чињеница да од аутоимуних болести много чешће оболевају жене у односу на мушкарце.
Рецимо, код системског лупуса еритематозуса однос је 9 : 1 у корист жена, односно тек свака десета оболела особа је мушкарац. Код Сјогреновог синдрома однос је чак 19 : 1, односно на сваких 20 оболелих особа, њих 19 су жене. Научнике је увек занимало зашто је тако?
У новој студији, научници су дошли до закључка да је један од вероватних узрока чињеница да жене имају два X хромозома. Наиме, сви ми имамо укупно 46 хромозома који су распоређени у 23 пара хромозома. Двадесет и два од њих су соматски хромозоми, док један пар, 23 по реду чине полни хромозоми.
Код жена 23. пар чине XX хромозоми (два X хромозома), док се код мушкараца ради од XY хромозима (један X и један Y хромозом). Пошто жене имају два X хромозома, логично би било да прозиводе два пута више X протеина (оних за чије је стварање потребан X хромозом) у односу на мушкарце који имају само један X хромозом. Међутим, није тако. Наиме количина X протеина је иста. Због чега је тако?
Наиме, код жена је само један X хромозом активан. Други је „ућуткан“. Како се то дешава? Постоји, наиме, један молекул који су научници назвали Xист. Ућуткавање се дешава на начин да стотине Xист молекула заправо обавије други X хромозом и потпуно га искључи односно ућутка. Ово је механизам који је врло значајан. Уколико други X хромозом не би био ућуткан онда би жене стварале превише X протеина од којих би неки, у таквим концентрацијама, могли да угрозе здравље жена.
Očistite kuvalo bez sirćeta: Biće savršeno čisto, a uz to će i mirisati

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зашто жене чешће оболевају од аутоимуних болести? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.