Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Feb.2024, 10:00

Ако вам је неко хаковао налог на друштвеним мрежама, одмах предузмите ових пет корака

У последњих неколико година отимачина личних налога порасла је за вртоглавих хиљаду посто. Фото: Pexels/Tracy le Blanc Хаковање друштвених мрежа постало је учестала појава у дигиталном добу, што представља озбиљну претњу за приватност и сигурност корисника на интернету. С милијардама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << активних корисника широм света, друштвене мреже су плодно тло за сајбер криминалце који користе различите технике како би се домогли личних података, злоупотребили идентитете или ширили малвер.
Већини људи се бар некад у животу десило да им је неко провалио у налог на друштвеним мрежама. Шансе да ће и ваш кориснички налог постати мета напада за преузимање и крађу података су стога веће него икада пре. Да ли знате шта да радите ако се ово заиста догоди? Ево неколико савета и препорука.
1) Одјавите се на свим уређајима Уколико сумњате да је неко хаковао ваш кориснички налог, одјавите се са њега на свим уређајима на којима га користите. Могуће је да ћете се тако решити мање озбиљних хакера који вас нападају аутоматским пријављивањем. Они ће морати да унесу лозинке које немају и неће моћи поново да се пријаве. Али немојте стати ту.
2) Промените лозинку Пријавите се на свој налог на једном уређају и промените лозинку. У том случају, ваш кориснички налог ће остати недоступан хакерима, чак и ако су успели да провале стару лозинку. Нека нова лозинка буде јака: најмање 12 знакова, са комбинацијом великих и малих слова, бројева и специјалних знакова. Не заборавите да је негде запишете.
3) Пријавите да вам се десило хаковање Пријавите да вам се десило хаковање, како би вам друштвена мрежа помогла да замрзните свој налог док не будете сигурни да је све како треба. Упутства како то учинити нуде све друштвене мреже: Facebook, Instagram, X…
4) Проверите да ли има било чега неочекиваног Отворите подешавања налога и проверите да ли у овим одељцима има било чега што нисте сами подесили.
Лажне поруке или постови: ослободите их се.
Повезани уређаји: Хакери додају своје уређаје како би лако приступили налозима. Избаците их.
Апликације трећих страна: Нове апликације за праћење или крађу података су можда додате док је ваш налог био компромитован. Уклоните их.
Повезани налози: Хакери су можда додали гомилу ботова или налога који изгледају као пратиоци. Уклоните их.
Ваше профилне фотографије: Уверите се да сте то ви, а не неко други.
5) Додајте заштиту Уверите се да сте омогућили двофакторну аутентификацију (2ФА) за свој налог. Ово ће увести двоструку верификацију идентитета за свакога ко покуша да провали у ваш налог. Иако је обично бесплатна, за ову услугу на друштвеној мрежи X морате бити претплатник.
Sedam japanskih mudrosti za prosvetljenje: Kako promeniti život i dosegnuti unutrašnji mir

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ако вам је неко хаковао налог на друштвеним мрежама, одмах предузмите ових пет корака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.