Србија обележила Дан државности

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 10:02

Србија обележила Дан државности

У Србији је јуче одавањем почасти, полагањем венаца, свечаним церемонијама и доделом одликовања обележен Дан државности – Сретење, у спомен на почетак Првог српског устанка 15. фебруара 1804. године у Орашцу и проглашење Сретењског Устава Кнежевине Србије 15. фебруара 1835. године. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Марко Ђоковић Централна државна церемонија одржана је код споменика Вожду Карађорђу у Орашцу, а председник Александар Вучић уручио је синоћ на свечаној церемонији у Председништву више од 100 одликовања заслужним појединцима и институцијама.
Председник Вучић је током обраћања истакао да је за Србију увек добро да одабире пут слободе, јер Срби не воле да робују било коме.
Вучић је поручио да ће Србија наставити да води своју политику и да ће чувати своје односе са Европом, али да неће да гази своје односе ни са Русијом, ни Кином, нити било ким другим, као и да Србија нема намеру никога да напада.
Прослава Дана државности завршена је ватрометом у градовима широм Србије и Републике Српске, а изведен је и приказ дроновима.
У Београду је 500 дронова извело кореографију трасом дужом од 750 метара речног тока.
Дронови су кренули са Калемегдана, а заустављањем код Куле Београд формирали су облик и боје српске заставе и тиме означили почетак ватромета.
Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде истовремено је почео у Београду код Куле Београд, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, у Нишу са зидина Тврђаве, Крагујевцу поред реке Лепенице у близини Старе скупштине и Старе цркве и у више градова у Републици Српској, међу којима су Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Требиње, Зворник, Бијељина, Нови Град.
Током трајања ватромета у Београду, на дисплеју Куле Београд приказана је српска тробојка, а на самом врху приказивана је реченица „Живела Србија“.
Манифестацију је у свим градовима посматрао велики број грађана.
Претходно је изведен аудио-визуелни спектакл под називом „Слава и трајање“, током којег је кроз 3Д уметничке инсталације на фасадама Старог двора, Палате Србија, Института Сервантес, Народног музеја Србије и Народног позоришта оживљена славна српска прошлост.
Najviša odlikovanja Republike Srbije zaslužnima povodom Dana državnosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Србија обележила Дан државности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.