Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Feb.2024, 09:00

Никад није касно: Зашто је битно да и под старе дане свирате неки инструмент или певате у хору

Са спречавањем старости мозга почиње се од најраније младости. Фото: Pexels/Piotr Grzankowski С обзиром на то да број људи који живе са деменцијом наставља да расте, научници траже начине да је спрече или одложе – и чини се да би свирање музичког инструмента могло бити један приступ који >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вреди истражити.
Тим предвођен истраживачима с Универзитета Ексетер у Великој Британији анализирао је податке о 1.107 људи старијих од 40 година без дијагнозе деменције, мапирајући когнитивне способности у односу на музичке способности које су сами пријавили, без обзира на то да ли су свирали музички инструмент или певали у хору, и њихове навике слушања музике.
Свирање и певање побољшавају рад мозга Анализа је показала „значајно боље перформансе“ радне меморије и извршне функције код оних који су свирали музички инструмент, као и повезаност између певања и извршне функције и укупне музичке способности и радне меморије. Они који су имали навику да слушају музику нису имали никакво побољшање.
„Многе студије су се бавиле утицајем музике на здравље мозга“, каже Ен Корбет, когнитивни психолог с Универзитета Ексетер. „Све у свему, мислимо да би музикалност могао бити начин да се искористи агилност и отпорност мозга, позната као когнитивна резерва.“
Тампон-зона против ефекта старења Ова идеја когнитивне резерве је управо оно што звучи – тампон против ефеката старења. Сматра се да су људи са већом когнитивном резервом, делимично изграђени избором начина живота и активностима, мање подложни болестима као што је Алцхајмерова болест .
Упркос јаким везама које су овде приказане, оне не доказују узрок и последицу; други фактори такође могу бити у игри. Они са вишим приходима могли би да приуште и часове музике и квалитетнију исхрану , на пример, а дијета би могла бити та која покреће побољшане перформансе мозга.
Већа пажња на музичко васпитање Међутим, има смисла да би свирање инструмента помогло да се мозак добро вежба, а то је асоцијација која је примећена и у неколико претходних студија – што повећава вероватноћу да се овде нешто дешава.
„Иако је потребно више истраживања да би се истражио овај однос, наши налази указују на то да би промовисање музичког образовања било драгоцен део иницијатива јавног здравља за промовисање заштитног начина живота за здравље мозга, као и подстицање старијих одраслих да се врате музици у каснијем животу“, каже Корбет.
Клавир најбоље развија вијуге Ако размишљате да научите да свирате неки инструмент, или се можда подсеите свирања из младости, когнитивни подстицај је био највећи када је у питању клавир, а они који су лупали по диркама генерално су показали далеко боље перформансе у сва три задатка радне меморије. На свим инструментима, наставак свирања у каснијем животу довео је до повећаних користи.
Једна од особа које су истраживачи контактирали био је 78-годишњи Стјуарт Даглас из Корнвола у Великој Британији, који свира хармонику у бенду. Подржао је идеју да редовно свирање неког инструмента може одржати ум оштрим у каснијем животу.
„Редовно свирамо у кафићима за памћење , тако да смо видели ефекат који наша музика има на људе са губитком памћења, а као старији музичари не сумњамо да је наставак бављења музиком у старијој доби играо важну улогу у одржавању здравља нашег мозга“, каже Даглас за чланак објављен у International Journal of Geriatric Psychiatry.
Orhideje u feng šuiju: simbol savršenstva, ljubavi i harmonije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Никад није касно: Зашто је битно да и под старе дане свирате неки инструмент или певате у хору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.