Дан државности – симбол успона и обнове Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Feb.2024, 10:14

Дан државности – симбол успона и обнове Србије

На дан Сретења Господњег 1804. године, малено село Орашац стало је у фокус српске историје. Тог дана, у присуству старешина и једноставних сеоских житеља, догодио се преломни тренутак за српски народ. Фото: Wikimediacommons Први српски устанак био је покрет који је означио почетак >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << борбе за слободу и независност.
Две деценије касније, на Сретење 1835. године, Кнежевина Србија је донела свој први Устав. То је био корак ка модернизацији и усмеравању Србије ка демократским принципима.
Карађорђе Петровић и Милош Обреновић, два велика српска вожда, управљали су Србијом у времену када се народ борио за своје право на слободу и независност.
Фото: Wikimedia Commons/Народни музеј/Урош Кнежевић Карађорђе, са својом неустрашивом храброшћу и одлучношћу, инспирисао је устанике на велике победе, док је Милош Обреновић показао своју мудрост и упорност у остваривању циљева.
Упркос бројним изазовима и препрекама, Србија се подигла и јачала кроз 19. век, тражећи своје место у свету и борећи се за своју слободу.
Незаустављиви дух борбе и опстанка народа омогућио је Србији да опстоји и преоди преко свих предизазова.
Фото: Wikimedia Commons/Народни музеј Данас, као нација, се сећамо својих јуначких предака и славимо њихове подвиге. Дан државности је прилика да се подсетимо наше историје и насловимо онај дух борбе и истрајности који је наш народ учинио великим.
Најбољи начин да одамо почаст нашим предцима и националним јуначкима је да наставимо њихову борбу за слободу, правду и просперитет.
Данас, као и увек, стојимо заједно као један народ, спремни да се супротставимо сваком изазову и излазимо јачи и уједињенији.
Дан државности нас подсећа да је наша слобода и независност највећи дар, који морамо чувати и бранити са поносом и поштовањем.
Нека наша национална слава и величина наставе да сјаје и да инспиришу будуће генерације да наставе да се боре за своје идеале и цене.
Besplatan ulaz u Muzej Vojvodine povodom Dana državnosti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дан државности – симбол успона и обнове Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.