Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Feb.2024, 10:00

Дете вас је ударило? Због чега се то дешава и шта је најбоље да родитељ уради у том тренутку

Дете пролази кроз различите фазе, а на родитељу је да га научи да се контролише и да разме своје осећања. Фото: Pexels/Mohamed Abdelghaffar Готово да нема родитеља којег дете барем једном није ударило у наступ беса. То не значи да је у питању „проблематична“ породица или нешто слично, ево >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << шта доводи до тога да малишан удари неког од родитеља – чешће маму.
Зашто нека деца вређају или ударају родитеље Готово да смо сви барем једном видели дете које, усред наступа беса, покушава да гурне или удари родитеља, можда им и каже нешто ружно. У овим деликатним ситуацијама неки родитељи буду потпуно запрепашћени, други реагују тако што узврате детету, али једно им је заједничко – ни једни ни други не разумеју дететову агресивну реакцију, пише гуиаинфантил.цом.
Код деце која на овај начин реагују, главни проблем је недостатак правила и граница. То су углавном малишани којима се све допушта и који себе виде као једнаке са родитељима, немају толеранцију на фрустрације, не прихватају не као одговор, импулсивни су.
Шта да радите ако вас дете увреди или удари Студије су показале да дете које развије агресивно понашање у најранијем детињству, има тенденцију да такво понашање настави и касније. Зато је важно то сасећи у корену, а ево шта можете да урадите.
Поставите јасна правила и границе. Објасните детету шта се од њега очекује и како треба да се понаша. Неопходно је да му поставите нека основна правила која ће разумети и поштовати.
Не објашњавајте му ништа када има наступ беса. У моменту када дете има такозвани тантрум, не помаже да му објашњавате зашто такво понашање није у реду. Сачекајте да се смири, а затим прионите на разговор.
Не реагујте насиљем. Ако вичете, вређате или ударате дете, оно ће имитирати ваше понашање и сматраће то нормалним.
Стимулишите повезаност. Дајте детету до знања да га волите, учествујте у његовом хобију, разговарајте, покажите му приврженост… Укратко, негујте код њега емоционалну интелигенцију и приврженост, то је важно.
Контролишите његову импулсивност. Морате детету да будете пример, али је важно и да му покажете последице лошег понашања, како би му било јасно када се не понаша лепо.
Научите га емпатији. Потрудите се да научите дете да промисли како је другима у некој ситуацији, то је јако важно да би оно научило да контролише своју агресивност.
Učite ćerke da budu finansijski nezavisne kako bi mogle partnera da biraju srcem, bez egzistencijalnog straha

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дете вас је ударило? Због чега се то дешава и шта је најбоље да родитељ уради у том тренутку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.