Истраживање: Мајмуни у комуникацији такође користе задиркивање

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 12:55

Истраживање: Мајмуни у комуникацији такође користе задиркивање

Научници са Института Макс Планк установили су да поједине врсте мајмуна током комуникације са припадницима своје врсте користе задиркивање. Фото: Танјуг/AP Photo/Bruna Prado То је установљено на основу посматрања 75 сати видео снимака великих мајмуна направљених у зоолошким вртовима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у Лајпцигу у Немачкој и Сан Дијегу у Сједињеним Америчким Државама на основу чега је уочено 18 различитих врста задиркивањау којима припадници мајмуна, већина старости од три до пет година, задиркују друге мајмуне, преноси Гардијан.
Како се наводи, мајмуни су боцкали друге, гурали их и потом бежали, нудили предмете, а затим их повлачили назад, телом ударали једни о друге, забијали лице у лица других, вукли праменове длаке, делове тела и голицали се међусобно. Истраживање је спроведено над девет боноба, по четири орангутана и гориле и 17 шимпанзи и на основу ње су уочене различити облици задиркивања, па је тако установљено да је боцкање најчешћши облик задиркивања и за одрасле и за њихове младунце, а да су младунци чешће у односу на своје старије ударали и махали деловима тела, док су одрасли били нежнији у односу на њих и више примењивали голицање.
„Оно што је занимљиво јесте то да смо пронашли сличности са људским задиркивањем беба. Када људска одојчад задиркују своју мајку, обично гледају у лице своје мајке тражећи реакцију. То видимо и код ових великих мајмуна“, рекла је Изабел Лаумер са Института Макс Планк за понашање животиња у Констанцу у Немачкој.
Bajden: Trampovi komentari o NATO „opasni i neamerički“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Истраживање: Мајмуни у комуникацији такође користе задиркивање се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.