Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Feb.2024, 09:58

Данас истиче рок за плаћање прве рате пореза на имовину без камате

Рок за плаћање пореза на имовину за први квартал 2024. године за физичка и правна лица и предузетнике истиче данас. Фото: Pixabay/jarmoluk Грађани треба да уплате аконтацију која је једнака износу пореза за четврти, односно последњи квартал прошле године утврђен решењем за 2023.
Уколико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се новим решењем за порез утврди већи износ обавезе него што је плаћена аконтација, разлику је потребно уплатити у року од 15 дана од дана достављања решења.
Према Закону о порезима на имовину, порез на имовину се плаћа тромесечно, у року од 45 дана од почетка тромесечја. Прва рата се уплаћује до 14. фебруара, друга до 15. маја, трећа до 14. августа, а четврта до 14. новембра.
Камата за кашњење износи 16,5 одсто.
Осим затезне камате, порески обвезници могу да буду и прекршајно кажњени за неплаћање својих обавеза, а санкција за тај прекршај је 5.000 динара за физичка лица.
Порески обвезници који путем репрограма измирују заостала дуговања такође треба да до тог датума уплате означене рате, јер ће им се након истека законског рока за уплату аконтација обрачунавати камата. Плаћање пореза на имовину је законска обавеза свих грађана који на своје име имају уписану некретнину или земљу, а висина годишњег пореза зависи од величине имања и износа стопе пореза на имовину коју одређује свака локална самоуправа у Србији.
Како су саопштили из Народне банке Србије прву рату пореза на имовину физичких лица за 2024. годину која доспева на наплату 14. фебруара, само Дина картицом без провизије могуће је измирити на шалтерима Управе за трезор Министарства финансија.
Vizagajd: Nemački pasoš najmoćniji na svetu, evo gde je Srbija na listi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас истиче рок за плаћање прве рате пореза на имовину без камате се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.