Патријарх Порфирије служи литургију у манастиру Крка

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Feb.2024, 10:04

Патријарх Порфирије служи литургију у манастиру Крка

Патријарх српски Порфирије служиће данас, другог дана посете Епархији далматинској, Свету архијерејску литургију у манастиру Крка. Фото: Танјуг/Медиа Биро Литургија ће бити служена у 9 сати, поводом славе Богословије Света три Јерарха, а за 12 часова превиђена је свечана академија.
>> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << /> Патријарх Порфирије допутовао је јуче у дводневну посету Епархији далматинској поводом славе Богословије Света Три Јерарха у манастиру Крка.
Порфирије је на почетку посете служио свету архијерејску литургију у Саборном храму Успења Пресвете Богородице у Шибенику.
Поводом посете патријарха Епархији далматинској јуче је у манастиру Крка служена свечана доксологија, а патријарх је у беседи поручио да је Далмација украшена бројним светињама, вером, трудом, подвигом, распећима и васкрсавањима српског народа који овде вековима живи.
„Наш народ на овим просторима, као и свугде где живи, није обраћао пажњу на то да ли је лако. Народ наш зна да онај који је хтео да му не буде лако, тај је неретко бивао изгубљен и престајао је да буде то што јесте. Наш народ, баш зато што је Христов и кад год је био Христов, знао је да је важно, да је истинито, да је исправно и зато је увек бирао пут истине, ишао путем истине“, истакао је патријарх, а саопштила Српска православна црква (СПЦ).
Вековно сабиралиште православних Срба северне Далмације, манастир Светих Архангела, на реци Крки, недалеко од Кистања, античког Бурнума, места где је апостол Павле проповедао Далматинцима, основала је 1350. године Јелена Шубић-Зрињска, рођена сестра цара Душана Немањића, удовица кнеза Младена Шубића.
Богословију Света Три Јерарха, утемељену на традицији црквеног школства при манастирима Студеници, Жичи, Пећи, Хиландару, устројену по угледу на ромејске богословске школе, основао је 1615. године митрополит дабробосански Кир Теодор.
Тиме је започето стварање црквених училишта широм православног српства, наводи СПЦ.
Kisić: Od 2016. stopa fertiliteta u Srbiji raste, prirodni priraštaj povoljniji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије служи литургију у манастиру Крка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.