Многи мисле да је ово поврће здраво, а може да штети штитној жлезди

Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Feb.2024, 09:57

Многи мисле да је ово поврће здраво, а може да штети штитној жлезди

Метаболизам је процес у коме се храна коју уносите у тело претвара у енергију. Људи пате од болести штитне жлезде, јер њихова штитна жлезда производи превише или премало ових хормона. Фото: Pexels/Ron Lach Постоји неколико типова болести штитне жлезде као што су хипертиреоза, хипотиреоза, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << тироидитис и Хашимотов тироидитис, а сви могу бити узроковани разним стварима попут недостатка јода или чак генетике.
Правилна исхрана игра кључну улогу у очувању здравља штитне жлезде. Откријте које воће и поврће треба конзумирати умерено како бисте подржали оптимално функционисање овог важног органа.
Гоитрогени Гоитрогени су супстанце које могу ометати апсорпцију јода и инхибирати функцију штитне жлезде. Поврће попут броколија, карфиола, купуса и прокеља садржи гоитрогене. Иако су ови састојци здрави у умереним количинама, превелика конзумација може имати негативан утицај на штитну жлезду.
Сочиво и боранија Сочиво и боранија, иако су изузетно нутритивни извори протеина и влакана, такође садрже гоитрогене. Препоручује се да особе са осетљивом штитном жлездом конзумирају ове намирнице са опрезом.
Спанаћ и кељ Зелено лиснато поврће попут спанаћа и кеља богато је влакнима и витаминима, али такође садржи гоитрогене. Препоручује се разноврсна исхрана, уз умерену конзумацију ових намирница.
Воће са високим нивоима цианида Коштуњаво воће попут брескви, трешања, кајсија и јабука садрже супстанце које се називају цијаногене гликозиде, које се у организму претварају у цијанид. Иако у нормалним количинама не представљају ризик, прекомерна конзумација може имати негативан ефекат.
Здрава исхрана је кључ очувања штитне жлезде, а умереност у конзумацији намирница које садрже гоитрогене може вам помоћи да одржите равнотежу у вашем исхраном плану.
Koje namirnice ne treba da konzumirate dok uzimate lekove?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Многи мисле да је ово поврће здраво, а може да штети штитној жлезди се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.