Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Feb.2024, 09:01

Многи се куну у њега: Од овог необичног чаја заспаћете и пре него што га попијете

Чули смо за свакакве начине успављивања али за “чај” од зелене салате, сигурно нисмо. Једна од корисница Тик Тока је одлучила да на мужу испроба трик са зеленом салатом. Фото: Pexels/Maria Tyutina Потопила је неколико листова салате у топлу воду, и након пет минута их је извадила и дала >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << супругу да попије воду. После пет минута он је рекао да се осећа помало ошамућено, а након 10 минута је већ спавао као беба.
И није се будио целе ноћи. Студије из 2013. и 2017. донекле сугеришу да би зелена салата, а посебно римска зелена салата, могла да буде вид успављујућег средства и то зато што садржи фитонутријент који се зове лактукаријум. Једна прелиминарна студија је показала да су мишеви који су јели екстракт римске зелене салате дуже спавали. Уследила је слична студија на пацовима, са сличним резултатима.
Међутим, глодари су много мањи од људи и добили су екстракт – који је далеко снажнији од листова салате, а камоли воде од зелене салате. Доктор Кристофер Винтер, аутор књиге “The Sleep Solution”, рекао је да постоји “потенцијал” да лактукаријум заиста може да вас успава.
“Најважнија ствар је запремина, односно колико би требало да дате некоме да би се осећао под седативом”, рекао је др Винтер. “Како бисте икада добили довољну количину “успављивача” од неколико комада зелене салате, натопљене водом? Процес екстракције лактукаријума је много компликованији”, каже Кристофер.
Можда постоје и други разлози због којих људи постају поспани након воде од зелене салате од саме биљке. На пример, ако то већ нису радили раније, могу додати елемент опуштања у своје вече, што их чини поспанијима и спремнијим за спавање. Плацебо ефекат такође може бити у пуној снази – ако верујете да ће вас вода од зелене салате успавати, тако ћете и реаговати
Važno je na šta trošite, ne samo koliko: Pet jednostavnih pravila da uštedite novac bez odricanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Многи се куну у њега: Од овог необичног чаја заспаћете и пре него што га попијете се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.