Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Feb.2024, 14:01

Пет ствари које деца наслеђују искључиво од мајке: Ево шта све одређује њена генитка

Изглед детета зависи од генетике коју дете „добије“, тако да од тога зависи да ли ће личити више на маму или на тату. Фото: Pexels/Rdne stock project Неке ствари могу чак и да „прескоче“ једну генерацију, тако да беба заправо нешто наследи од баке или деке – на пример, леворукост.
Неке >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мање очигледне ствари дете, међутим, наслеђује искључиво од мајке, а ево о чему је реч.
1. Метаболизам Постоје две врсте масног ткива у организму – браон и бело, од чега је ово друго прилично штетно. Бело масно ткиво доприноси развоју гојазности и бројних болести, а дете га наслеђује од оца. Браон масно ткиво је, међутим, одговорно за метаболизам и одржавање оптималне телесне тежине, а дете га наслеђује искључиво од мајке.
2. Расположење и фокус на детаље Уколико је мајка имала прилично низак ниво серотинина током живота, и дете ће највероватније имати исти проблем. Иначе, серотонин је хемијска супстанца у мозгу која је одговорна за добро расположење и способност да се фокусирамо на детаље.
3. Старење Како ће дете старити када одрасте, такође зависи од његове мајке. Наиме, у начину на који старимо улогу игра акумулирана штета у митохондријској ДНК и генима који су у њој кодирани. Дете већ на рођењу наслеђује то од мајке, а а што више постоји мтДНК мутација, раније ће се појавити седа коса, боре на лицу и други знаци старења. Наравно, томе може да допринесе и штета која се акумулира током живота, односно ту дакле додатни утицај имају спољашњи фактори.
4. Промене расположења Мајка је такође одговорна и за емоционално стање детета. Део мозга који се назива кортиколимбички систем, девојчице често наслеђују од родитеља, док синови то ретко наслеђују.
Овај део мозга је одговоран за емоционалност, промене расположење и предиспозицију за депресију.
5. Памћење и подложност Алцхајмеровој болести Раније су научници сматрали да није један родитељ одговоран за предиспозицију ка Алцхајмеровој болести, већ да су то читаве генерације. Међутим, анализирајући породичне историје, студија објављена у часопису Биологицал Псyцхиатрy показала је да генетски ризик зависи искључиво од мајке.
Деца од мајке наслеђују способност памћења, али и предиспозицију ка Алцхајмеровој болести.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пет ствари које деца наслеђују искључиво од мајке: Ево шта све одређује њена генитка се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.