Шпанија подељена око песме за Евровизију, феминисти тврде да је увредљива

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 13:00

Шпанија подељена око песме за Евровизију, феминисти тврде да је увредљива

Неколико дана након што је Шпанија одабрала дуо „Небулоса“ (Nebulossa) за свог кандидата за овогодишње такмичење за песму Евровизије, њихова електропоп песма „zorra“ доспела је на врх музичких листа земље и поделила јавно мњење због значења њеног наслова, с обзиром да се та реч може >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << превести као лисица, али се чешће користи у увредљивом значењу за жене. Фото: Танјуг/Joaquin P. Reina/Europa Press via AP Током ове недеље, како преноси „Гардијан“, поднето је више од 300 жалби на песму дуа „Небулоса“, а глас онима који позивају да се спорна песма повуче са евровизијског такмичења, дао је и феминистички покрет из Мадрида, описујући термин „zorra“ као „вербално насиље над женама“, и истакавши да се увредљив израз појављује чак 45 пута у песми.
Додатно, феминистичка организација истиче да би промоција песме од стране јавног емитера могла да доведе до нормализације употребе тог спорног термина међу малом децом и адолесцентима, иако су са друге стране, шпански државни емитер РТВЕ и Европска радиодифузна унија, која организује такмичење, одобрили учешће Шпаније са том песмом.
Ништа лоше у значењу речи не види ни шпански премијер Педро Санчез. „Чини ми се да феминизам није само праведан, он може да буде забаван, а ова врста провокације мора да долази из културе“, рекао је Санчез за телевизију Ла Секта.
Тај став је касније поновила и шпанска министарка за равноправност Ана Редондо.
„Мислим да је ово песма која разбија калуп, стереотипе и која је веома допадљива“, рекла је Редондо. Док је певачице групе „Небулоса“ Марíа Бас, истакла да њена песма представља начин да се реч „зорра“ трансформише у нешто лепо.
Песма дуо „Небулоса“, који су 2018. године основали, Марија Бас и њен супруг Марк Дасус, после више од две деценије брака у коме су добили двоје деце, јуче је била рангирана као највиралнија мелодија на Спотифају и трећа у свету.
Viagra može da smanji rizik od pojave Alchajmerove bolesti

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шпанија подељена око песме за Евровизију, феминисти тврде да је увредљива се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.