Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 12:31

Нови тренд обузео жене: Дијета је токсична и наноси више штете него користи?

Diet culture је свеприсутно уверење да су изглед и облик тела важнији од физичког, психичког и општег благостања те да је контролисање властитог тела, посебно исхране, нормално. Фото: Pexels/Andrea Piacquadio Овај феномен такође нормализује означавање хране као добре или лоше и размишљање >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << о њој као о трансакцији – нечему што или заслужите или не успете у томе, у зависности од тога колико сте јели и вежбали. Не само да је храна означена, већ се и људи означавају као добри или лоши због конзумирања те исте хране, што је врло токсично.
Diet culture и поремећаји у исхрани Означавање себе добрим или лошим на темељу хране коју једете може довести до поремећаја у исхрани, а конзумирање само оне хране која се сматра добром заправо је врста поремећаја који се назива орторексија.
Орторексија се сматра екстремним обликом чисте исхране, то је опсесивна усредсређеност на оно за шта особа верује да је „исправна“ здрава исхрана. Ова опседнутост утиче на разне аспекте свакодневног живота, укључујући друштвени и емоционални аспект.
Diet culture доприноси орторексији јер подстиче избегавање хране или ограничавање исхране. Само неки од примера за то су избегавање глутена иако немате интолеранцију или алергију, екстремне верзије веганства, екстремне дијете са ниским уделом масти или угљених хидрата, детоксикације, чишћења и избегавање ГМО хране или неорганске хране.
Осим тога, орторексија може довести до других поремећаја, попут анорексије и опсесивно-компулзивних поремећаја, укључујући и телесни дисморфни поремећај, односно стварање претерано искривљене слике о сопственом телу.
Како се одупрети овом феномену Diet culture је свеприсутан феномен и у нашим свакодневним животима и на друштвеним мрежама, али постоје начини на које се можете одупрети овом токсичном феномену. Идеално би било да избегавате друштвене мреже или барем оне профиле и онај садржај због којег се осећате лоше.
Осим тога, важно је едуковати се о здрављу и о исхрани. Читање и едуковање о томе могло би вам помоћи да схватите како фокусирање само на мршавост и ограничавање уноса хране може бити и те како штетно за ваше здравље. Такође, на тај начин ћете разумети да здравље не чини само исхрана и да мршаво тело не значи аутоматски и здраво тело.
Ovo su najzdravije smrznute namirnice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови тренд обузео жене: Дијета је токсична и наноси више штете него користи? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.