Врховни суд САД данас разматра да ли Трампу забранити да се кандидује

Izvor: GradskeInfo.rs, 08.Feb.2024, 12:16

Врховни суд САД данас разматра да ли Трампу забранити да се кандидује

Врховни суд САД данас ће разматрати да ли бившем америчком председнику Доналду Трампу треба забранити да се кандидује за председника. Фото: Танјуг/AP Photo/Jose Luis Magana Судије Врховног суда треба да одлуче да ли Трамп може да буде избрисан са гласачког листића на председничким изборима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ове године у америчкој држави Колорадо, на основу одлуке суда у тој држави, због наводног организовања побуне својих присталица на Капитолу 6. јануара 2021. године, објавио је Би-Би-Си (ББЦ).
Девет судија, од којих је троје именовао Трамп, саслушаће данас аргументе његових адвоката у жалби којом се од Врховног суда тражи да поништи одлуку суда у Колораду да му се забрани кандидовање за председника у тој држави. Постоји притисак да Врховни суд одлуку донесе пре 5. марта, када би бирачи у 15 држава, укључујући Колорадо, требало да гласају на републиканским предизборима.
Одлука Врховног суда о питању подобности Трампа да се кандидује била би обавезујућа за целу земљу. Трампово име за сада остаје на гласачком листићу у Колораду, док се не донесе одлука Врховног суда.
Америчка држава Мејн је такође искључила Трампа са гласачког листића, што је такође одлука на чекању, док судије локалног суда разматрају то питање. Амандман 14 на Устав САД забрањује сваком ко је „учествовао у побуни“ да буде на савезној функцији.
Та забрана никада није коришћена за дисквалификацију кандидата за председника.
Трамп је дефинитивни фаворит за кандидата Републиканске странке на председничким изборима у новембру.
Федерални апелациони суд у Вашингтону одбацио је раније ове недеље Трампово позивање на председнички имунитет, пресудивши да би он могао бити кривично гоњен по оптужбама за заверу да се пониште председнички избори 2020. године. Трамп има рок до понедељка да затражи од Врховног суда да паузира спровођење те одлуке.
NBC Njuz: Bajden ponovo pričao o svojim sastancima sa mrtvim evropskim liderima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Врховни суд САД данас разматра да ли Трампу забранити да се кандидује се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.