Данас почиње конститутивна седница Скупштине Србије

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Feb.2024, 09:46

Данас почиње конститутивна седница Скупштине Србије

У Скупштини Србије данас ће почети конститутивна седница, а на дневном реду је као прва тачка потврђивање мандата нових народних посланика. Фото: Танјуг/Раде Прелић Нови сазив парламент ће бити конституисан потврђивањем најмање две трећине посланичких мандата.
На дневном >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << реду конститутивне седнице је и избор председника Народне скупштине, избор потпредседника Народне скупштине, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела народне скупштине и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама. Конститутивном седницом ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић, а њему ће у раду помагати по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата и генерални секретар Народне скупштине.
Након доношења одлуке о потврђивању мандата народни посланици полажу заклетву чији текст гласи:
„Заклињем се да ћу дужност народног посланика обављати предано, поштено, савесно и верно Уставу, бранити људска и мањинска права и грађанске слободе и по најбољем знању и умећу служити грађанима Србије, истини и правди!“
Могуће је да ће данас само бити потврђени мандати посланика новог сазива, а да ће избор председника, потпредседника, генералног секретара, чланова одбора и делегација бити обављен касније, што се не би десило први пут имајући у виду да је избор органа Народне скупштине део разговора о томе ко ће чинити владајућу коалицију, односно Владу Србије. Пословник предвиђа да предлог кандидата за председника Народне скупштине подноси најмање 30 народних посланика.
Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.
Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента.
Парламент треба да одлучи и о утврђивању састава сталних парламентарних делегација за учешће у раду Парламентарне скупштине Савета Европе, Парламентарне скупштине Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) и других мултилатералних парламентарних институција и организација.
У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.
На изборима 17. децембра учестовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.
Од укупно 250 мандата, листа Александар Вучић – Србија не сме да стане освојила је 129 мандата, листа Србија против насиља – 65, Ивица Дачић – премијер Србије -18, Нада за Србију – 13, Ми глас из народа -13, СВМ – 6, Уједињени за правду – Усаме Зукорлић, Томислав Жигманов – 2 мандата, СДА Санџака Суљеман Угљанин 2 мандата, Политичка борба Албанаца се наставља Шаип Камбери – 1 мандат, Руска странка – Слободан Николић – 1 мандат.
 
 
Vučić: Za uvođenje obaveznog vojnog roka 48 odsto građana starosti 18-29 godina

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Данас почиње конститутивна седница Скупштине Србије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.