Доноси срећу, новац и просперитет: Која храна је обавезна на божићној трпези?

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 16:01

Доноси срећу, новац и просперитет: Која храна је обавезна на божићној трпези?

Дочекали смо Нову годину, па се сада радујемо Божићу, најрадоснијем хришћанском празнику. Тада се породица окупи за трпезом, славећи Христово рођење уз богату трпезу. Фото: Pixabay/Anrita1705 И док свака домаћица припрема јела која су омиљена укућанима, постоје и она која су традиционална >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << за Божић. Ово је време када се завршава божићни пост, те је прилика да се ужива у укусној, богатој и обилној храни.
Свака кућа има неке специјалитете које се генерацијама припремају у њиховој кући, али постоји нека храна која је неизоставна на овај празник.
На божићном столу прво се ломи чесница, а потом се служе печење, салате, печени кромпир или подварак…
Чесница са скривеним благом Чесница је погача која се служи на дан Божића. Пре него што је домаћини разломе, обичај је да је три пута окрену у круг. У чесницу се ставља новчић, а особа која га пронађе сматра се срећном и просперитетном током целе године. Такође, унутар чеснице се налази зрно жита, симбол плодне и родне године, као и гранчица бадњака која доноси здравље и плодност. Искључиво домаћин меси чесницу, иако се у неким крајевима веровало да је само жена која је родила мушко дете смела да је меси.
Свечана салата Ниједан празник не прође без руске салате или мимозе, зависи шта ко воли. Ипак, постоји још сјајних рецепата за салате који ће одушевити ваше укућане, попут пилеће или говеђе салате. Плус се одлично слажу уз месо.
Печење У неким крајевима, за Божић се веровало да први гост (полажајник) у дому треба да буде животиња (свиња, овца…) која ће породици донети срећу и благостање у наредној години.
Кроз векове, Срби су очували суштинске вредности кроз трпезу која је била одраз њиховог опстанка упркос многим изазовима. На Туциндан, два дана пре Божића, Срби су ритуално клали свињу намењену за печеницу.
Свиња је пажљиво припремана како би приношењем донела срећу у дом. Ритуал се обављао до поднева, током трајања дана. Свиња је симболизовала и заштиту од злих сила, те је њен значај у верским обредима код Срба био веома битан. Ако желите да следите традицију, припремите свињско печење које је омиљено међу свима.
Apel za sve sugrađane: Seče badnjaka prepustite stručnim licima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Доноси срећу, новац и просперитет: Која храна је обавезна на божићној трпези? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.