Живковић: ЕПС лане остварио историјску добит, ове године струја неће поскупети

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 13:45

Живковић: ЕПС лане остварио историјску добит, ове године струја неће поскупети

Електропривреда Србије је прошле године постигла одличне резултате, пошто пројекције показују да ће добит премашити 90 милијарди динара, а грађани могу да буду мирни што се тиче цене струје јер она ове године неће бити повећавана, изјавио је за Тањуг генерални директор Електропривреде >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Србије (ЕПС) Душан Живковић. Фото: Pexels/Pixabay Овакав резултат у ЕПС-у оцењују као последицу добрих пословних одлука, побољшања управљања, бољег планирања и реализације зацртаних циљева, а значајан допринос дала је трговина струјом, као и добра хидрологија.
„Осим финансијских, постигли смо и добре енергетске резултате, процењујемо да смо енергетски на нивоу од 34 терават сата, производња из хидросектора је изузетна, о чему сведочи и производња хидроелектране „Ђердап“ која у протеклих месец дана даје готово четвртину електричне енергије коју производи ЕПС“, рекао је он.
Подаци ЕПС-а показују да су хидроелектране у Србији прошле године произвеле 34 одсто више електричне енергије него 2022, што је скоро 12 одсто више од плана, и да је удео хидро енергије у укупној производњи достигао 36 процената. ЕПС је прошлу годину, према речима директора Живковића, завршио са пуним депонијама угља, на којима је око 2,3 милиона тона, као и са пуним акумулацијама.
То им, додао је, ствара услове да у наредном периоду наставе са планираним инвестицијама, а финализација новог термоблока Костолац Б3, инсталисане снаге 350 МW биће први задатак у овој години.
Енергетски радови су завршени, пробе система се приводе крају, а следећи корак је синхронизација на мрежу.
„Што се тиче обновљивих извора, ради се на изградњи ветропарка Костолац и соларне електране у Костолцу Петка, затим на припремним радовима и изградњи саобраћајница и ископавању темеља за будуће ветроелектране“, рекао је наш саговорник. Ветропарк „Костолац“ и соларна електрана „Петка“ требало би да на мрежи буду до краја ове године.
Паралелно ће се радити и на припреми за реверзибилну хидроелектрану „Бистрица“, очекује се да се у најскорије време обезбеди извор финансирања од јапанских партнера и створе услове за почетак изградње овог скупог пројекта.
Бољем пословању и већој конкурентности предузећа у наредном периоду требало би да допринесе и статусна трансформација коју је ЕПС доживео прошле године.
„Компанија је из јавног предузећа прешла у акционарско друштво. То је нови вид пословања са новим надзорним одбором, новим функцијама извршног одбора. Она је наметнула изазов компанији да мора да буде конкурентнија на тржишту“, рекао је Живковић и додао да би план трансформације требало да буде завршен до маја.
У том смислу већ су донете и одређене пословне одлуке чији се резултати виде а процес се, према речима саговорника Тањуга, наставља кроз даљу трансформацију компаније, правцем зелене енергије, енергетске ефикасности, заштите животне средине. „То намеће и друге теме као што су циркуларна економија и вештачка интелигенција. Пред нама је средњорочни период трансформације како би ЕПС био тамо где и треба да буде, дакле успешна европска електропривреда“, нагласио је он.
Када је реч о поскупљењу електричне енергије, протеклих месеци је више пута речено да струја ове године неће поскупети, а Живковић потврђује да грађани могу бити мирни јер се поскупљене не очекује, што је договорено и са Међународним монетарним фондом.
Cene dizela jeftinija za dinar, a benzina nepromenjena

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Живковић: ЕПС лане остварио историјску добит, ове године струја неће поскупети се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.