Православни верници данас обележавају Бадњи дан

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Jan.2024, 08:00

Православни верници данас обележавају Бадњи дан

Данас, православни верници који следе јулијански календар својим обичајима обележавају Бадњи дан, предвештај најрадоснијег хришћанског празника – Божића. Фото: Градске инфо Обележавање Бадњег дана започиње рано ујутру сечењем бадњака, свете гране храста која се, са првим >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << мраком, уноси у домове. Овај дан је последњи дан божићног поста, времена припреме за прославу рођења Исуса Христа.
Бадњи дан је најпогоднији тренутак за окупљање породице и обављање људских и духовних обреда. Литургије се одржавају, док породице обедују за посном трпезом, припремљеном по традиционалним рецептима.
Назив „Бадњи дан“ потиче од сечења бадњака, гране храста која се сматра светом у словенском народу. Ово свето дрво симболизује нови живот и обнову, припремајући души верника пут за прославу хришћанског рађања.
Фото: Градске инфо Обичаји око Бадњег дана дубоко су утемељени у народним веровањима. Уз бадњак, у кућу се уноси и жито, обележавајући плодност и благослов за наредну годину. Други заједнички обичај је и уношење сламе, симбола жртве духу Христа, који је рођен на слами.
У ноћи Бадњег дана, верници не спавају, већ бдеју и очекују свечани тренутак рођења Христовог. Према традицији, на овај дан се ништа не износи из куће, чувајући светост и магију момената који следе – радосно прослављање Божића.
Umesto Veternika šuma, umesto Limana močvara – mapa stara dva veka otkriva drugačiji Novi Sad (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Православни верници данас обележавају Бадњи дан се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.