Колико ће Зеленског да кошта „Кракен“

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Jan.2024, 21:41

Колико ће Зеленског да кошта „Кракен“

Напади на цивиле у руском граду „грешка су и глуп потез Зеленског“ , закључују аналитичари. Кад се чинило да предстоји смиривање ратних дејстава, на видику били преговори, овај чин сада убрзава спиралу рата. Фото: Tанјуг/AP/Russia Emergency Situations Ministry telegram channel Владимир Путин обећао је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 1. јануара да ракетни удари на цивиле у Белгороду „неће проћи некажњено“. У нападу 30. децембра, у граду је погинула најмање 21 особа, међу којима четворо деце, а рањено је 111 особа, укључујући 17 деце. Све жртве су били цивили и нема назнака да су украјинске снаге гађале војне циљеве. У удару није погинуо ниједан руски војник.
Мете у Белгороду су биле клизалиште, спортски центар и универзитет.
Већ 2. јануара уследили су нови напади украјинских оружаних снага на Белгород,  причињена штета је знатно мања. Украјинци су напали и Доњецк, а овај напад је опет био усмерен на цивиле. Руске обавештајне службе обавестиле су Путина  да је напад на Белгород изведен директно по наређењу Зеленског. Ову операцију је извела формација Кракен, која је јединица специјалних снага под командом Главне управе војно-обавештајне службе (ГУР), коју води Кирил Буданов.
Јединица “Кракен” Према Русима, теренски командант „Кракена” одговоран за Белгородску операцију био је Сергеј Величко. Величко је раније служио у пуку Азов, који многи сматрају неонацистичком и антисемитском групом познатом по својој безобзирности.
Јединица „Кракен” се налази у североисточном делу Харковске области. Она није део украјинске војске и под директном је командом Главне обавештајне управе.
Руска страна тврди да су ракете које су испалили Украјинци биле опремљене касетним бојевим главама. Претходно су Сједињене Државе пребациле у Украјину пошиљку напредне конвенционалне муниције калибра 155 мм, која је касетна муниција, што је одлука коју су Американци донели углавном зато што су остали без конвенционалне муниције од 155 мм. Не зна се да ли су гранате за украјински МЛРС или чешки вампир опремљене касетним делом, али ни Украјинци ни Чеси још нису демантовали извештаје о употреби касетне муниције у Белгороду.
Аналитичари сматрају да се нападом на цивиле у Белгороду, Зеленски надао да ће пољуљати морал руских власти, пише АТ. Али ефекат се показао супротним. Направио је грешку која за њега прети да постане „смртни бумеранг“.
Русија затражила хитан састанак СБ УН због украјинских напада на Белгород

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико ће Зеленског да кошта „Кракен“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.