Вучић данас обилази радове на тунелу Иришки венац

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jan.2024, 10:11

Вучић данас обилази радове на тунелу Иришки венац

Председник Републике Србије Александар Вучић обићи ће данас радове на излазном порталу тунела „Иришки венац“ у оквиру пројекта Нови Сад – Рума. Фото: nsuzivo.rs/Павле Пејић Реч је о деоници у оквиру Фрушкогорског коридора.
Почетак обиласка радова предвиђен је у 10.30 часова, саопштено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је из Службе за сарадњу са медијима Председника Републике.
Тунел Иришки венац спојиће Нови Сад и Руму и најзахтевнија је тачка Фрушкогорског коридора. Након завршетка радова, овај тунел ће бити најдужи у Србији, чак око 3,5 километара. Пошто се састоји из две цеви, то значи да ће кинеска компанија ЦРБЦ, која је ангажована на овом пројекту, укупно избушити седам километара тунела кроз Фрушку гору.
Изградња тунела званично је почела 1. маја 2021. и радници ЦРБЦ скоро годину и по дана борили су се тереном на северном порталу тунела, учвршћујући околне падине, да би у јесен 2022. почело бушење тунела хидрауличким бушилицама, пошто је употреба динамита у националном парку забрањена.
Према идејном пројекту којег је урадио Институт за путеве 2016, планирана је ширина коловоза од осам метара са две саобраћајне траке по смеру.
Ту су и безбедносне нише на сваких 150 метара и пролази за пешаке на сваких 290 метара кроз које ће моћи да се прође у случају пожара, саобраћајних несрећа и других непредвиђених ситуација. За возила и камионе планира се изградња два везна тунела кроз које ће моћи да прођу ако остану у квару, а све је пројектовано у сагласности са немачким стандардом безбедности РАПТ.
Предвиђена је и изградња контролног центра који ће надгледати саобраћај у тунелу испод Иришког венца, али и у 350 метара дугом тунелу Ширине, који ће се налазити изнад Текија у Петроварадину. Систем за надзор требало би да прати и ниво загађења.
Сам Фрушкогорски коридор је вредан 606 милиона евра и планиран као брза саобраћајница са по две саобраћајне траке по смеру. Дужине је 47,7 километара. У новрембру је било завршено нешто више од 30 одсто радова, што значи, како је тада казао министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктур Горан Весић да ће према предвиђеној динамици радови бити готови до 2026. године, а цео коридор спојен са Новим Садом укључујући и мост код Петроварадина.
Od danas se naplaćuje putarina na auto-putu Ruma – Šabac, na saobraćajnici otvorenoj sredinom oktobra prošle godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић данас обилази радове на тунелу Иришки венац се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.