Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Jan.2024, 10:01

Празнична трпеза и терапија: Ову храну и лекове никада не треба мешати

Храна може знатно да утиче на ефикасност лекова, а неправилна комбинација може довести до озбиљних последица, попут крвних угрушака или оштећења јетре. Фото: Pexels/Nataliya Vaitkevich Посебно током празника, када се често ужива у разноврсној храни, важно је прочитати упутства о лековима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и избегавати одређене намирнице како би се спречиле непријатне компликације. Ових пет намирница које се често једу током празника се не смеју мешати са одређеним лековима.
Генерално се не саветује да узимате лекове на празан стомак – често нам се каже да поједемо залогај пре него што попијемо било коју таблету.
Али оно што једемо има велики утицај на то како наша тела обрађују лекове, а неке намирнице могу побољшати ефикасност лека, док је друге могу смањити. Неке комбинације лекова и хране могу чак довести до крвних угрушака или оштећења јетре.
У току празника најчешће дајемо себи одушка желећи да се опустимо у свим чарима, посебно онима које доноси храна. Зато подсећамо које комбинације лекова са храном треба најстроже избегавати.
На првом месуту, важно је да прочитате упутство о леку пре него што почнете да га узимате како бисте проверили да ли постоји храна за коју се саветује да не једете током терапије.
Грејпфрут и статини Статини су лекови који снижавају нивое холестерола липопротеина ниске густине – такође познатог као „лош холестерол“ – у вашој крви.
Светска здравствена организација је упозорила да би требало да избегавате грејпфрут и сок од грејпфрута по сваку цену ако узимате неки од лекова из групе статина, „јер то може повећати ризик од нежељених ефеката“.
Нежељени ефекти статина могу укључивати болове у мишићима: Ако узимате статине, ограничите унос сока од грејпфрута на веома мале количине или га избегавајте у потпуности.
Шамир Пател, фармацеут, истакао је: „Грејпфрут садржи групу хемикалија званих фуранокумарини који инхибирају време које је телу потребно да разгради лек. Хемикалије заустављају рад одређених ензима, што може довести до тога да се више активног лека апсорбује у тело од предвиђене дозе. Сматра се да и други агруми, укључујуц́и лимете и севиљске поморанџе, имају исти ефекат.“
Грејпфрут такође може појачати нежељене ефекте неких лекова за крвни притисак и одређених психијатријских лекова, према налазима студије.
Блокатори калцијумских канал, који се користе за лечење високог крвног притиска и коронарне болести срца, и антикоагуланси који спречавају стварање крвних угрушака такође су додали на листу НХС.
Млечни производи и антибиотици Млечни производи попут млека, сира и јогурта могу ометати апсорпцију антибиотика тетрациклина и кинолона, каже студија.
Калцијум се везује за антибиотик у дигестивном тракту, смањујући његову апсорпцију и ефикасност. Да бисте то избегли, боље је узимати антибиотике неколико сати пре или након што једете млечне производе.
У међувремену, Шамир Пател је рекао да треба да будете опрезни када једете зреле и старе сиреве и месо када узимате инхибиторе моноамин оксидазе за депресију.
Он је објаснио да одлежала и димљена храна, укључујући камембер, гауду, саламу и бифтек, садржи аминокиселину која се зове тирамин.
„Лекови инхибитори моноамин оксидазе, прописани за стања као што су депресија и хемотерапија, смањују способност тела да преради тирамин“, додао је фармацеут.
„То вас доводи у опасност од нежељених ефеката, укључујући озбиљно повећање крвног притиска, бол у грудима и убрзан рад срца.“
Лиснато поврће и разређивачи крви Ако узимате лекове за разређивање крви, добра је идеја да обратите пажњу на то колико лиснатог поврћа једете.
Храна као што су спанаћ, кељ и броколи, која се рекламира због својих здравствених предности, такође је богата витамином К, који игра улогу у згрушавању крви.
Фармацеут Шамир Пател је рекао: „Кељ, заједно са другим лиснатим зеленим поврћем као што су спанаћ и зелена салата, може да преокрене ефекте лекова за разређивање крви, повећавајући згрушавање крви.“
Алкохол и лекови против болова
Ниједан лек не би требало мешати са алкохолом Али неки лекови против болова, антидепресиви и лекови за дијабетес могу изазвати низ озбиљних компликација када су у интеракцији са пићем. Ове интеракције могу довести до вртоглавице, поспаности, оштећења јетре и других озбиљних компликација, каже студија.
Никада не треба мешати алкохол са: антибиотицима, метронидазолом и тинидазолом или антидепресивима инхибиторима моноаминооксидазе (МАОИ).
„Мало је вероватно да ће конзумирање алкохола са стандардном дозом већине лекова против болова без рецепта, као што су парацетамол и ибупрофен, изазвати било какве проблеме, али треба бити обазрив.“
Ипак, алкохол треба избегавати ако узимате лекове против болова који се издају само на рецепт, као што су трамадол, габапентин и кодеин и други лекови слични морфијуму.
Кафа и антипсихотици Антипсихотични лекови могу помоћи у лечењу људи са шизофренијом, биполарним поремећајем и великим депресивним поремећајем. Али узимање пилула са кофеином, у облику чаја или кафе, може учинити да ваше тело апсорбује мање ових лекова него ако их узимате са водом, према Светској здравственој организацији.
Podignite noge uza zid samo 5 minuta svaki dan i osećaćete se odlično

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Празнична трпеза и терапија: Ову храну и лекове никада не треба мешати се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.