Нова година грађанима Србије донела повишице

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jan.2024, 12:10

Нова година грађанима Србије донела повишице

Запосленима у јавном сектору, пензионерима, као и онима који примају минималне зараде, први јануар доноси повећање примања. Фото: Градске инфо Плате запослених у јавном сектору биће од јануара веће за 10 одсто, док ће минимална зарада бити повећана за 17,8 процената и износиће >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << 271 динар по радном сату, односно од 43.360 динара за месец са 160 радних сати до 49.864 динара колико ће износити минималац за месец са 184 радна сата.
После ванредне октобарске повишице од 5,5 одсто, за пензионере, њих око 1,64 милиона колико их има на платном списку Фонда ПИО, са јануарском пензијом стиже повишица од 14,8 одсто.
Са овим повећањем просечна пензија у Србији ће износити око 45.770 динара. Када је реч о подизању старосне границе за пензионисање жена, Законом о пензијском и инвалидском осигурању је прописано да ће женама од 1. јануара за одлазак у пензију бити неопходна два месеца више него 2023. године, тако да ће моћи да се пензионишу са 63 године и осам месеци живота и најмање 15 година стажа осигурања.
Женама два месеца дуже до пензије
За мушкарце ће и даље важити исти услови, односно 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.
Законом о пензијском и инвалидском осигурању је прописано да се старосни услов за жене помера све до 2032. године, када ће услови и за жене и за мушкарце бити изједначени, па ће и једнима и другима услов за пензију бити 65 година живота и најмање 15 година стажа осигурања.
Осигураници оба пола могу остварити право на пензију и ако имају навршених 45 година стажа осигурања, без обзира на године живота.
Што се тиче права на превремену старосну пензију, од 2024. завршава се прелазни период, односно померање услова за жене, па ће од 1. јануара 2024. за оба пола за остваривање овог права бити потребно 40 година стажа и 60 година живота.
У овом случају пензија се трајно умањује за 0,34 одсто за сваки месец пре навршених година живота прописаних за стицање права на старосну пензију у тој календарској години, а максимално 20,4 одсто.
Novogodišnji spektakl na Kuli Beograd: Na Sava Promenadi dočekana 2024. godina u velikom stilu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нова година грађанима Србије донела повишице се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.