Потенцијално опасно стање које можете спречити на ове начине: Шта је синдром „празничног срца“?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Jan.2024, 10:00

Потенцијално опасно стање које можете спречити на ове начине: Шта је синдром „празничног срца“?

Опијање током празника може имати пуно озбиљније последице од мамурлука. Фото: Pexels/RDNE stock project Стручњаци кажу да би претерана конзумација пића могла узроковати синдром празничног срца, односно фибрилацију атријума, коју узрокује неправилан и абнормално брз рад срца.
Симптоми >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << понекад неће бити јасни, али оболели могу да примете осећај титрања или лупања у прсима, као и вртоглавицу, недостатак ваздуха и умор. Фибрилација атријума чешћа је код старијих људи и оних са стањима као што су болести срца, високи крвни притисак или гојазност. Али чак и наизглед здрави људи могу имати овај синдром након празничног опијањ.
Студија објављена у часопису Nature Cardiovascular Research 2022 проучавала је посете болницама због синдрома празничног срца у недељама повезанима с већом конзумацијом алкохола, укључујући Божић и Нову годину. У поређењу са свим другим недељама у години, истраживачи су открили значајно повећан број посета болницама због фибрилације атријума у данима када се пије више. Који су знакови синдрома празничног срца?
Мишићи срчаног зида обично се стисну како би терали крв у тело, а затим се опусте како би крв ушла. Но код фибрилације атријума горње коморе срца контрахују се насумично и понекад тако брзо да се срчани мишић не може правилно опустити између контракција, што смањује учинковитост и рад срца.
Уобичајени знакови фибрилације атријума изазване пићем укључују: -поремећен ментални статус због алкохола
-убрзане откуцаји срца или палпитације
-бол у грудима
-високи крвни притисак
-неправилан пулс
-ратак даха
-недостатак енергије
Стање се може појавити повремено, трајати неколико минута или сати или може бити трајно. Ако је трајно, треба редовно да посећујете лекара како бисте контролисали број откуцаја срца и спречили стварање крвних угрушака. Наиме, фибрилација атријума повећава ризик од стварања крвног угрушка у срцу. Ако угрушак дође до мозга, то може довести до можданог удара. Уопштено, људи с постојећим срчаним обољењима изложени су већем ризику од компликација као што су мождани удар и застој срца. Како спречити синдром празничног срца?
Постоји неколико ствари које можете учинити како бисте смањили ризик од развоја фибрилације атријума током празника. -Избегавајте прекомерно опијање
-Не претрпавајте се храном
-Останите активни
-Покушајте да сведете стрес на минимум.
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Потенцијално опасно стање које можете спречити на ове начине: Шта је синдром „празничног срца“? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.