Немачка разматра поновно увођење војног рока

Izvor: GradskeInfo.rs, 22.Dec.2023, 19:57

Немачка разматра поновно увођење војног рока

Бундесвер се суочава са недостатком не само борбених авиона, фрегата или хеликоптера, већ недостају и војници. Због тога се поново отвара дебата о томе да ли Немачка треба поново да уведе обавезну војну службу. Фото: Танјуг/ Министарство обране и војска Србије Министар одбране >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Борис Писториус наводи пример Шведске где је као и у Немачкој обавезно служење војног рока било укинуто, али је после поново уведено. Да ли је то модел и за Немачку?Према наводима Бундесвера, Немачка је крајем октобра 2023. године на располагању имала 181.383. војника. У време Хладног рата седамдесетих и осамдесетих било је скоро пола милиона војника.
Међутим, времена су се променила, Хладни рат је прошлост, немачки министар Писторијус веома је забринут. Бундесвер је далеко од циља да до 2025. године у униформама има 203.000 припадника и то у време рата у Украјини који показује колико брзо могу да настану сукоби у Европи, преноси Дојче веле.
Писторијус размишља о томе како да Бундесвер поново учини привлачнијим и да ли би поново требало увести војну обавезу. Недавно је у интервјуу за лист „Велт” изјавио да тренутно испитује различите моделе.
„Разматрам све опције. Постојали су разлози због којих је војна обавеза обустављена, али гледајући уназад, то је била грешка,” рекао је Писторијус.
Bajden potpisao naredbu o proširenju antiruskih sankcija

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачка разматра поновно увођење војног рока се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.