Vodič kroz Njujork

Izvor: Vesti-online.com, 09.Apr.2011, 11:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vodič kroz Njujork

Nemojte paničiti ako imate samo jedan dan da obiđete Njujork i to po prvi put. Čak i za tih 24 sata mogu se posetiti značajna mesta u ovom najurbanijem gradu na svetu. Ne brinite, i posle ove kratke ture bićete oduševljeni i poželećete da se vratite.

Verovatno ste dobro obavešteni o glavnim znamenitostima kao što su Tajms skver, Kip slobode, Metropoliten muzej umetnosti, kao i Muzej moderne umetnosti.

Dajemo vam predlog 10 mesta koje turisti obično ne posećuju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << odnosno mesta gde Njujorčani žive.

Iako Njujorčani ne vole da ovaj blistavi objekat sa sitnim radnjama nazivaju šoping molom, to u suštini jeste mol. Na četvrtom spratu se nalaze najbolji i najskuplji restorani u Njujorku, francuski restoran „Per Se“, gde je šef poznati Tomas Keler, ali i Masa Takajama suši bar.

Čitav ovaj kompleks je smešten na Kolumbovom krugu na jugozapadnom uglu Centralnog parka. Lagano pijuckajte koktel dok uživate u spektakularnom pogledu iz parka na Stoun Rouz Laundž ili na bar u Mandarin hotelu. Takođe, možete uživati u prvoklasnom džezu iz Dizi kluba, jednom od 3 džez mesta u Linkoln centru.

Za vreme ručka uzmite loptu i idite na piknik potpuno nepripremljeni. Ili, ako želite u kupovinu, u ovom tržnom centru na raspolaganju vam je više od 50 prodavnica.

U ovom kraju se nalaze "Braunstouns" zgrade u ulicama koje su popločane kaldrmom, a sve zarad toga da bi se dočarala atmosfera iz 19. veka. Trebaće vam mapa da bi mogli da se snađete u ovom kraju koji podseća na slagalicu. „Kako se Četvrta zapadna ulica seče sa Desetom zapadnom ulicom?“ , ovo je samo jedan od nekoliko krajeva na Menhetnu koji odudaraju od urbanog kraja. Ovde bi trebalo posetiti Džeferson market, prodavnice duž ulica Bliker i Komerc, najlepše ulice u Njujorku.

Ignorišite iskušenje da se pridružite neobično dugom redu ispred pekare Magnolija, gde se prave najlepši kolači. Dva bloka dalje je Spoted pig, gastro pab, ali i mesto gde ćete napuniti svoje baterije uz neograničenu količinu piva.

Njujork je grad ljubitelja filmova, a Filmski forum je Meka za sve filmofile. Ovde zapravo možete videti sve one filmove o kojima ste samo čitali. Programske šeme se kreću od filmova sa provokativnom tematikom, preko dokumentaraca do najboljih stranih filmova koji su gostovali na svim svetskim festivalima. Naravno, kalendar je uvek popunjenim i retrospektivama filmova Vudi Alena i Godara.

Ako želite da obiđete jedno od najpopularnijih turističkih mesta Empajer stejt bilding je pun pogodak. Pogled sa 86-og sprata oduzima dah. Sigurno nećete biti jedini koji ćete posetiti ovu velelepnu građevinu, zato se pripremite da čekate u redu. Da bi izbegli gužve, možda bi najbolje bilo da dođete u pola devet ujutro ili za vreme ručka ili večere, i to od ponedeljka do srede. Ulaznice jesu skupe, ali zaista ono što ćete videti vredi svakog uloženog centa. Pojedinačne ulaznice su oko 17 dolara, a ako želite da imate pogled sa 102. Sprata i to samo u društvu koje vi odaberete, onda je neophodno izdvojiti oko 57 dolara.

Nekoga koga ste upoznali u toku leta sreli ste u La Gardiji. Flertovali ste. Razmenili brojeve. I šta sada? ZUdobno se smestite i bolje se upoznajte u Litl Branču, zatamnjeni koktel bar koji praktično mami na sastanak. Miks pića se ovde maksimalno izučava. Može vas mučiti koji koktel da izaberete iz menija, wvi savršeno miksovani se sipaju preko kockica leda. Bićete zavedeni ovim barom.

Ovo je kuća modernih učitelja. Nalazi se u renoviranoj državnoj školi, ali prosto mami svojom stalnom postavkom čiji su autori najprovokativniji svetski umetnici Ne propustite Džejms Turelovu instalaciju, ali uživajte i u vrtu u kome su uvek nalaze neka nova arhitektonska rešenja. Takođe, svake subote tokom leta, rano uveče počinje žurka zagrevanja, koju morate dodati u svoj kalendar noćnih provoda.

Bergdorf je jedina preostala luksuzna prodavnica u Njujorku. Čak iako ne možete sebi priuštiti kupovinu i dalje je zabavno razgledati i maštati. Ukoliko možete sebi to priuštiti, prethodno proverite da zaista imate dovoljno novca na kartici. Ono što je bitno damama, modeli svih poznatih kreatora su vam na dohvat ruke, od Aleksandra Mekvina do Zak Posena. Nabavite pomoć kupoholičara.

Ovo mesto treba posetiti ukoliko volite muziku. Muzički performansi koji su orijentisani ka indi rok muzici održavaju se na dva sprata, a sve to uz najbolje ozvučenje u gradu. Prizemlje je najbolje mesto da se zagrejete pre nego što šou počne.

Na ovom mestu možete velikom brzinom da se vratite u davna vremena. Grand Central Terminalu nemojte davati epitet stanice jer je ovo vrlo živahan i užurban hram gde se ilustruje prošlost Njujorka. Obratite pažnju na krov koji se pruža iznad vas. Ako želite da pojedete nešto na brzinu uzmite Kumamotos u legendarnom Ojster baru. Otkrijte tajnu vašem partneru u galeriji za šaputanje. Okrenite se ka zidu i šapnite u zid. Istražite tajne prolaze sa kojih možete da posmatrate užurbane prolaznike. Čak i da nemate ideju gde dalje da idete, ovde možete ostati satima i da vam nikada ne dosadi.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.