Izvor: B92, 13.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena Izabela Peron

Madrid -- Španska policija uhapsila bivšu argentinsku predsednicu Izabelu Peron, protiv koje je u Argentini pokrenuta istraga za ubistvo disidenta.

Izabela Peron (75) uhapšena je u svojoj kući u gradu Vilanueva da la Kanada u blizini Madrida, naveli su izvori iz policije. Sudija Visokog suda saslušaće Peronovu zbog optužbi za umešanost u slučaj nestanka mladića 1976. godine u Mendozi, koji je, kako tvrde organizacije za ljudska prava, poslednji put vidjen kada su ga priveli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agenti službe bezbednosti.

Madridski sudija pročitaće Peronovoj optužnicu, a zatim će biti pokrenuta procedura za njeno izručenje Argentini, što može trajati oko mesec dana, naveo je jedan izvor iz suda.

Izabela Peron, treća supruga bivšeg predsednika Huana Dominga Perona, optužena je da je potpisala tri dekreta kojima je omogućen državni terorizam tokom njene vlasti od 1974. do 1976. godine.

Na mesto predsednika Argentine došla je posle smrti svog muža. Nakon puča u martu 1976. godine, srušena je s vlasti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.