Ubistveni oktobar

Izvor: Politika, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubistveni oktobar

Za 17 dana poginulo 68 vojnika SAD. – Verski sukobi prete da raskomadaju državu

Od našeg stalnog dopisnika
VAŠINGTON, 18. oktobra – Sukobi u Iraku rasplamsali su se toliko da prete da raskomadaju tu državu, dok istovremeno odnose rekordan broj života američkih vojnika, što sve podstiče nezadovoljstvo i ovdašnjih građana koje bi uskoro moglo da dovede i do bitne izborne promene odnosa snaga u samom Vašingtonu. Ne postoji "čarobni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << metak" za rešenje situacije na tom frontu – izjavio je diplomatski veteran Džejms Bejker, sada na čelu komisije od koje je Džordž Buš zatražio savet za izlaz iz iračkih lomova.

Nema čarobnog metka, ali je na pretek običnih a kobnih hitaca, granata, bombi. Ovaj oktobar se iskazuje kao naročito ubistven.

Za samo 17 dana ovog meseca u Iraku je ubijeno 68 američkih vojnika – saopšteno je juče, kada je za samo 24 sata poginulo 10 pripadnika trupa SAD. Nastavi li kako je počeo, biće to najsmrtonosniji mesec po njih od januara 2004. kada im je gerila likvidirala 107 boraca.

Od invazije, marta 2003, u Iraku je dosad poginulo 2.777 američkih vojnika, a ukupan broj žrtava u koalicionim snagama je premašio 3.000, uz nagoveštaj još žešćih sukoba. U ovdašnjoj, pa i javnosti drugih zemalja koalicije, stoga se učestalo zahteva preispitivanje ratne strategije pa i dovodi u pitanje smisao ukupnog vojnog angažmana tamo.

Hroničari podsećaju da stvari idu obrnutim pravcem od smernica, obećanja i prognoza Vašingtona. Posle obaranja režima Sadama Huseina potcenjena je snaga pobune. U ranoj fazi je šef Pentagona Donald Ramsfeld tvrdio da su pobunjenici saterani u "ćorsokak", predsednik Buš je 2004. ocenio da su ti protivnici sabijeni u "ćošak", a prošle godine je potpredsednik Dik Čejni postavio dijagnozu da su u "samrtnom grču".

Bile su to pogrešne računice, priznaju sada lideri administracije ali zameraju medijima na "preterano crnoj slici". Kakve god boje bila slika, podaci neumoljivo govore o rastu američkih gubitaka u drugoj polovini ove godine: u julu je poginulo 43, u avgustu 65, u septembru 71 a u oktobru dosad već 68...

Sudbina Iračana je još mnogo teža. Samo u nasilju na ulicama Bagdada gine svakog dana po 100 ljudi u proseku, javio je Rojters. Istraživači ovdašnjeg univerziteta Džons Hopkins nedavno su objavili izveštaj po kojem je rat odneo živote 655.000 Iračana. Zvaničnici u Vašingtonu kažu da je to "preterana brojka" a da je "bliža realnosti cifra" od oko 50.000.

Okršaji između dva krila islama, šiita i sunita, prerastaju u građanski rat kojim bi zemlja mogla da se pocepa na delove koji pripadaju tim dvema zajednicama i treći deo u kome vladaju Kurdi. Kabinet premijera Nurija al Malikija je "vlada nacionalnog jedinstva" samo na papiru – izveštava se s lica mesta.

Iračke tragedije tumbaju i ovdašnju političku scenu. Ankete pokazuju da bi većina građana na novembarskim parlamentarnim izborima mogla da glasa za opozicione demokrate. Vladajući republikanci osetno gube podršku, procenjuje se, kako zbog lošeg stanja na spoljnim frontovima tako i zbog otkrivanja niza skandala, mahom korupcionaških uz jedan pedofilski slučaj, u njihovim redovima.

Još se, doduše, očekuje da će vlast prirediti tradicionalno "oktobarsko iznenađenje" kojim bi popravila svoj rejting. Ali zasad stižu čemerna "oktobarska iznenađenja" iz Iraka, koji se sve više ispostavlja kao faktor ne samo spoljne nego i unutrašnje politike SAD.

M. Pantelić

[objavljeno: 19.10.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.