Izvor: B92, 09.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen terorista u Iraku

Bagdad -- U akciji američke avijacije u Iraku ubijen je Abu Mohamed al Afri, jedan od vođa iračkog ogranka Al Kaide.

On je, prema navodima američkih snaga u Iraku, isplanirao i koordinisao prošlomesečne napade na iračku manjinsku versku zajednicu jazida. Vazdušni napad izveden je 3. septembra jugozapadno od grada Mosula, na severu Iraka, izjavio je na konferenciji za štampu portparol američkih snaga admiral Mark Foks, javile su svetske agencije.

Smatra se da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Al Afri isplanirao četiti samoubilačka bombaška napada, izvedena 14. avgusta u selima kod gradova Katanija i Džazira, u blizini Mosula.

U tim napadima upotrebljena je velika količina eksploziva, tako da su se cele kuće srušile zatrpavši ukućane. Prema podacima Crvenog krsta u napadima je ubijeno 520 ljudi, a više od 1.500 je ranjeno.

Jazidi su verska zajednica čiji pripadnici u Iraku uglavnom potiču iz redova Kurda. Al Kaida smatra jazide nevernicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.