Rusi zavode red

Izvor: Glas javnosti, 17.Nov.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rusi zavode red

Ruski stražarski brod „Neustrašivi“ sprečio je pokušaj pirata da otmu u Adenskom zalivu brod „Rabih“ pod zastavom Saudijske Arabije. „Neustrašivi“ iz Baltičke flote obezbeđuje civilne brodove u oblasti opasnoj po brodove zbog napada pirata. Brod „Rabih“ se nalazio od „Neustrašivog“ na rastojanju od 30 milja u trenutku napada nekoliko brzih motornih čamaca pirata. Ruski brod - koji je do tada obezbeđivao druga tri broda - smesta je reagovao i uputio ka „Rabihu“ da >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << bi u datom trenutku podigao i helikopter Ka-27. Profesionalnim i operativnim delovanjem ruskih mornara otmica broda bila je sprečena, a pirati su pobegli s mesta događaja.

Ovo bila druga - za samo nedelju dana - bojna operacija ruskog broda protiv pirata. Prethodno je „Neustrašivi“ sa britanskom fregatom sprečio otmicu danskog broda „Pauerful“.

EU POKREĆE RAT

Somalijski pirati izveli su seriju otmica brodova od početka godine, što je izazvalo zabrinutost međunarodne zajednice da bi napadi pirata mogli da ugroze prevoz putnika i robe na jednom od najprometnijih morskih puteva, koji povezuje Evropu sa Azijom i Bliskim istokom.

Evropska unija je ranije saopštila da je nekoliko članica spremno da učestvuje u operaciji protiv pirata u vodama u blizini somalijske obale, koja bi počela u decembru i trajala godinu dana.

Somalijski pirati trenutno traže otkup za oslobađanje više od 200 talaca, otetih sa 11 brodova u proteklom periodu.

Otet japanski brod

U međuvremenu, pirati su vodama Somalije oteli u subotu uveče japanski teretni brod nosivosti 20.000 tona sa 23 mornara - pet južnokorejskih i 18 filipinskih - saopštilo je ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje. Detalji otmice, kao i sudbina otetih, zasada nisu poznati, prenela je južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Južna Koreja namerava da u oblast u kojoj su oteti njeni državljani uputi ratni brod da bi zaštili svoje brodove i mornare.

U opasnim somalijskim vodama, pirati su oteli tri broda samo tokom protekle nedelje, tanker koji je plovio za norveško-luksemburšku kompaniju „Stolt Nilsen“, kineski ribarski brod, kao i turski tanker.

Prevozio hemikalije

Otet je japanski brod koji ima određene veze sa Južnom Korejom“, potvrdio je Endrju Mvangura, direktor Programa za pomoć pomorskim prevoznicima u istočnoj Africi, tela zaduženog za nadgledanje aktivnosti pirata na Rogu Afrike, preneo je Rojters.

Somalijski pirati oslobodili su tanker „Stolt-Valor“, registrovan u Hongkongu pošto je za njega plaćen otkup od 1,1 milion dolara, saopštile su juče pomorske vlasti.

Tanker je otet u somalijskim vodama 15. septembra dok je plovio za Indiju, a na brodu su bila 22 člana posade - 18 Indijaca, dva Filipinca, jedan Rus i jedan državljanin Bangladeša.

Prema prvim izveštajima, svi članovi posade se osećaju dobro.

Mvangura je dodao da je „Stolt Valer“, koji je prevozio hemikalije, treći brod koji je oslobođen od početka meseca.

Napadaju svuda

Pirati napadaju i oko Iraka, Nigerije, Tanzanije, i Kameruna, a slede ih kolege iz Indije, Bangladeša i Vijetnama, kao i iz Venecuele, Kolumbije, Brazila i Perua i sa Jamajke i Haitija. Prošle godine nestalo je 15 velikih brodova, 172 člana posade su bili taoci za otkup, 63 mornara su i dalje u ropstvu.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.