Izvor: Politika, 06.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putujuća tragedija

Žrtve i Bošnjaci iz Srebrenice se koriste za "rušenje čitave konstrukcije BiH i prikrivanje nečasnih radnji dela bošnjačkog političkog i verskog establišmenta", izjavio je za naš list Dževad Galijašević Od našeg stalnog dopisnika

Sarajevo, 5. juna – Formiranje šatorskog naselja u Sarajevu, izmišljanje napada na bošnjačko stanovništvo a kao kruna svega formiranje zahteva za izdvajanje iz RS, odnosno stvaranje distrikta Srebrenica, "očigledan >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je primer zloupotrebe srebreničke tragedije u političke ciljeve koji su skrojeni u Sarajevu", ocena je Dževada Galijaševića iz Maglaja koji je pripremio za štampu tri knjige koje treba da razotkriju suštinu dugoročnog projekta promene političkih odnosa na prostoru bivše države pa i Balkana. Za te ciljeve i nerealne političke projekte, na čijem se čelu nalazi Haris Silajdžić, koristi se narod, sirotinja, a sve sa ciljem da se prikrije prisvajanje međunarodne pomoći i veza sa teroristima. On ima najmanje pravo, kaže Galijašević, da igra ulogu zaštitnika građana Srebrenice jer njima je najbolja zaštita i pomoć ono što im nudi aktuelna Vlada RS – preuzimanje brige o školovanju dece bez roditelja, staranje o domaćinstvima koja nemaju radnu snagu, stvaranje uslova za zapošljavanje radno sposobnog stanovništva... U taj projekat se uključila međunarodna zajednica, Federacija i Savet ministara BiH, ali to lokalnim vođama i rukovodstvima lokalnih nevladinih organizacija ne odgovara jer bi time "izgubili argument za putovanja po svetu, organizovanje skupova i protesta, prikupljanje ličnih beneficija što se podstiče iz bošnjačkog političkog i verskog središta". Postavlja se pitanje ko to finansira, kome je u interesu da se stalno u BiH drži visoka temperatura?

Silajdžić, uz obilnu podršku reisa Mustafe Cerića, stavio se na čelo njihove zaštite "kako bi izbegao opravdana pitanja o njegovoj ulozi u ratu, o prisvojenih 20 miliona dolara koje je BiH dobila od Pakistana", o njegovoj ulozi u skretanju novca na privatne račune, koji su islamske zemlje namenile za pomoć bošnjačkom stanovništvu, pa i onom u Srebrenici. Pronevera jedne od većih pomoći Saudijske Arabije namenjena upravo Srebrenici otkrivena je pre nekoliko godina, prilikom otvaranja jedne od džamija u Sarajevu, ali je sve brzo zataškano.

Da se ne bi o tim pitanjima govorilo, da slučajno neko iz sudstva ili policije ne pokrene pitanje uloge pojedinih Bošnjaka u ratu i bogaćenja na tuđoj nesreći, treba stalno imati "putujuću tragediju zvanu Srebrenica" i postavljati nerealne političke zahteve. Da li je interes BiH da Bošnjaci politički poraze Srbe, da li je interes ove zemlje da bilo koji narod porazi onaj drugi? Jasno da nije, kaže Galijašević i naglašava da ne postoji vreme u istoriji u kome su narodi na ovim prostorima bili sistematski pogrešno usmeravani. Silajdžić i njegovi sledbenici nastavljaju sa pogrešnom i štetnom pričom ne samo za Bošnjake, već i ukupne odnose u BiH – agituju u zemlji i inostranstvu za ukidanje RS i njene policije... Zapravo, posle njegovog povratka u aktivni politički život BiH i to u njen državni vrh, stvari se u zemlji radikalizuju. Uz pomoć poglavara IVZ, sa kojim poslednjih dana zajedno putuje po svetu, stvorili su političko-versku koaliciju u kojoj je mladi Izetbegović (Bakir), kao potpredsednik SDA, i Radončić (Fahrudin), vlasnik "Avaza", dok im predsednik SDA Sulejman Tihić, koji je u suštini demokrata, bez liderskih osobina, služi kao maska, podrška njihovim političkim ambicijama, držanju Bošnjaka u zabludi da se oni i dalje bore za njihove interese. Kako i koliko su se borili za "svoj narod", a koliko za sebe lično, sasvim je vidljivo, kaže Galijašević.

M. Kapor

[objavljeno: 06.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.