Putin: Ravnoteža u svetu se postepeno vraća

Izvor: Vostok.rs, 04.Dec.2016, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin: Ravnoteža u svetu se postepeno vraća

U intervjuu televiziji NTV ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da pokušaji da se stvori jednopolarni svet nisu uspeli. On smatra da se svetska ravnoteža snaga postepeno se vraća i „mi već živimo u drugoj dimenziji“.

„Mislim da nije ni za koga trajna, svi to vide, da mnogi naši partneri više vole sami da se obraćaju principima međunarodnog prava, jer ravnoteža u svetu se postepeno vraća. Međutim, to je neizbežno! Pokušaji da se stvori takav jednopolarni svet nisu učvrstili mir u svetu. Mi već živimo u drugoj dimenziji“, rekao je ruski predsednik.

"Rusija će zaštititi svoje interese, kao i pre odnoseći se sa poštovanjem prema interesima drugih država. Tako mi nameravamo da gradimo naše odnose sa drugim našim kolegama“, naveo je Putin.

Tramp prilično brzo shvata novi nivo odgovornosti koji leži na njemu kao šefu države, smatra predsednik Rusije.

„Tramp je bio trgovac i preduzetnik. Danas je već državnik, šef SAD, jedne od vodećih zemalja sveta, jedne od vodećih ekonomija sveta, vodeće vojne sile. Pošto je bio uspešan u biznisu, to govori da je pametan čovek. Ako je pametan čovek, znači da će potpuno i dovoljno brzo shvatiti drugi nivo odgovornosti. Mi polazimo od toga da će on delovati upravo sa te pozicije“, rekao je ruski lider, odgovarajući na pitanje da li Rusija može da nađe zajednički jezik sa novim predsednikom SAD.

Putin je prokomentarisao i zašto vreme diskusije o rešavanju situacije na Blisko istoku zapadni političari ne žele da poslušaju mišljenje Rusije i zaoštravaju retoriku.

„Slušaju one čiji glas zvuči prilično glasno kako bi ih čuli. Ako je to neki beznačajan element u međunarodnim odnosima, tada, naravno, može se poentirati, ali će igra ipak biti loša prema onima koje ne smatraju važnim partnerom“, rekao je predsednik.

Kako je naveo Putin, tešku situaciju na Bliskom istoku, između ostalog, posledice „arapskog proleća“, predvideo je još Jevgenij Primakov.

„Uveren sam da su tada poslušali, možda takvog razvoja situacije se ne bi bilo. Međutim, treba direktno reći, mogućnosti naše su tada bile ograničene, nismo mogli direktno uticati u praktičnom planu na razvoj događaja“, rekao je šef države.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Putin: Tramp brzo uči!

Izvor: Vesti-online.com, 04.Dec.2016

U intervjuu televiziji NTV ruski predsednik Vladimir Putin je izjavio da pokušaji da se stvori jednopolarni svet nisu uspeli. On smatra da se svetska ravnoteža snaga postepeno se vraća i "mi već živimo u drugoj dimenziji"...- Mislim da nije ni za koga trajna, svi to vide, da mnogi naši partneri...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.