Izvor: Blic, 16.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protestni marš studenata u Zagrebu

Nekoliko stotina studenata Filozofskog fakuleta u Zagrebu, koji već skoro mesec dana blokiraju zgradu fakulteta tražeći besplatno visokoškolsko obrazovanje, danas se, u koloni kojoj su se priključivali i građani, prošetalo od fakulteta do centralnog gradskog Trga bana Jelačića, gde su održali protestni skup.

Studenti su imali brojne transparente na kojima su bile poruke, od one klasične "Znanje nije roba" ili "Ostvarite svoja obećanja - ostvarite društvo znanja" do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poruke starijim generacijama "Vi ste imali besplatno obrazovanje - zašto ne bi i mi".

Nakon što su studenti i građani koji su im se priključili zauzeli deo trga, obratili su im se predstavnici studenata, ističući potrebu podrške njihovom protestu, koja se vidi i iz činjenice da je peticiju podrške njihovim zahtevima podržalo preko 80.000 građana.

Broj potpisa porastao je i tom prilikom jer su mnogi građani iskoristili mogućnost da stave svoj potpis na peticiju. Skup je bio nepolitičan, a na njemu su viđeni i brojni kulturni i javni radnici.

Policija, koje je pratila kolonu po gradu, bila je bez posla jer nije bilo incidenata, ako se ne računaju psovke pojedinaca, upućene na račun studenata.

Protestni marš kroz Zagreb bio je najavljen pre dve sedmice i predviđao je zajedničko protestvovanje s radnicima javnih službi u štrajku, ali oni su od njega odustali.

Pored živopisnih poruka i transparenata, studenti su po gradu polepili čitulje u kojima se kaže da je vlada svojim ignorisanjem studenata odlučila da sahrani društvo znanja, dok su sinoć postavili odar za oplakivanje visokog školstva, na kome su ostavili upaljene sveće, čime su poručili kako iz dana u dan svedoče raspadanju sistema.

Danas su na saobraćajnice izašli i studenti zadarskih fakulteta s transparentom "Potrubi za obrazovanje", dobivši u tome podršku vozača. Pre Zadra, ta akcija je organizovana u Zagrebu i Puli.

Studenti su na svom sinoćnem plenumu, na kome se donose sve odluke, odbili dva modela finansiranja koji im je predložila fakultetska radna grupa, ističući da nijedan od ponuđenih modela ne ispunjava njihov zahtev za potpuno javno finansiranje obrazovanja.

Studenti su odbili i pokušaje da se na alternativnim lokacijama organizuje nastava, kojoj se odazvao zanemariv broj studenata.

Ministar nauke i obrazovanja Dragan Primorac nije se zabrinuo zbog protesta, koji na oko 20 fakulteta i visokih škola traju već skoro mesec dana, ističući da je marširanje studenata njihovo demokratsko pravo, kao i da svako ima pravo na zahteve, ali da zahtevi treba da budu jasno formulisani.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.